De een vindt Moederdag een prachtige feestdag, de ander vindt het misschien iets te commercieel. Hoe u het ook wendt of keert, in aanloop naar Moederdag en op de dag zelf ziet u het overal terugkomen. Het zal u waarschijnlijk extra bewust maken van het feit dat uw moeder er niet meer is. Daardoor komt ook het verdriet bovendrijven. Mocht u enorm opzien tegen deze dag? We hopen dat u met behulp van deze tips toch een fijne Moederdag zonder moeder zult hebben.

Moederdag zonder moeder

Het verlies van een dierbare is nooit makkelijk. Maar het verlies van een ouder is misschien wel een van de allerzwaarste. In de aanloop naar Moederdag en op de dag zelf wordt u even flink met de neus op de feiten gedrukt. De winkels liggen vol lieve kaarten, speciale Moederdag aanbiedingen en welbekende chocolademerken. Ook in programma’s en reclames op radio en tv komt het regelmatig voorbij. Om maar niet te spreken over de lieve berichten die u op social media tegenkomt. U gunt iedereen het beste, maar u had niets liever gewild dan dat u ook gewoon weer met haar aan tafel zou zitten, even weer haar stem te horen, haar arm om uw schouder te voelen. Wees daarom deze dag een beetje extra lief voor uzelf. Of het nu uw eerste Moederdag zonder moeder is of al de zoveelste. Deze tips zullen u daarbij helpen.

1. Laat het verdriet er zijn

We schreven ook over tips tegen verdriet en over vaderdag zonder vader. De tips uit die artikelen kunt u ook gebruiken voor deze moederdag. Wees vooral lief voor uzelf en laat het verdriet er gewoon zijn. Sta uzelf toe om te huilen en veroordeel uw eigen verdriet niet. Het is legitiem, het mag er zijn. Juist door het verdriet de ruimte te geven en uw tranen te laten stromen, zal het uiteindelijk iets minder zwaar voelen. Het creëert letterlijk ruimte. Neem daarom de tijd om bij uw verdriet stil te staan, draai uw favoriete muziek of muziek die u aan haar doet denken en brand een kaarsje. Af en toe een huildag is gezond en ontzettend belangrijk voor uw eigen rouwproces bij overlijden.

2. Haal herinneringen op

Ondanks het verdriet is Moederdag ook een mooie dag om herinneringen op te halen aan uw moeder. Dat ze er niet meer is, betekent namelijk niet dat ze wordt vergeten. Maak op Moederdag bijvoorbeeld haar lievelingsgerecht, haal haar favoriete bloemen in huis of breng ze naar haar graf. Neem de tijd om iets te doen wat zij graag deed, of bezoek een plek die zij graag bezocht, zoals het natuurgebied bij haar om de hoek of een oude stad. Het is ook een mooie dag om de oude fotoboeken onder het stof vandaan te halen. Deze staan bol van dierbare herinneringen die naast verdriet waarschijnlijk ook ruimte voor dankbaarheid creëren. Wilt u haar niet alleen op speciale dagen zoals Moederdag herinneren? Met een assieraad kunt u haar voor altijd bij u dragen en dagelijks herinneren.

3. Praat erover

Een manier om herinneringen boven te halen en uw verdriet de ruimte te geven, is door erover te praten. Neem de tijd om met uw partner te praten of spreek af met een dierbare vriend of vriendin. Wat u ook wilt vertellen, alles is goed. Een leuke anekdote over die keer dat jullie samen een weekendje weg gingen, een mooie herinneringen aan een vakantie of welke dingen u zo mist. Wees u bewust dat u dit niet hoeft te beperken tot dagen zoals Moederdag of een verjaardag. Wilt u over haar praten? Neem die ruimte dan vooral in.

4. Kom samen met familie

Samenkomen met familie is ook een fijne manier om ruimte te geven aan uw verdriet. Uw familie deelt uw verdriet en ook uw herinneringen. Blader samen door die afgestofte fotoboeken of ga gezamenlijk eten bij haar lievelingsrestaurant. Vaak is er juist op die gezamenlijk moment ook veel ruimte voor plezier. Deel grapjes, die jullie alleen kennen en geniet samen van uw bijzondere herinneringen. Waarschijnlijk geeft u dit ook een gevoel van dankbaarheid. Het is ook een goede manier om eenzaamheid tegen te gaan.

Heeft uzelf kinderen, die u in de watten leggen? Probeer hier dan ook van te genieten. Zo wordt het ook voor u toch een fijne dag.

5. Neem een paar dagen vrij en zoek afleiding

Bent u er niet klaar voor om veel over uw verdriet te praten of samen te zijn met familie? Wees dan ook niet te streng voor uzelf en neem een paar dagen vrij. Plan een weekendje weg en waai even lekker uit op een Waddeneiland, ga een dagje naar de sauna, boek een massage of maak een lange wandeling. Door uw zinnen even te verzetten, zal het verdriet ook wat minder worden. Daarnaast kan het helpen om even wat afstand te nemen van alle Moederdag prikkels.

6. Wees creatief met uw handen

Naast dat u er op uit kunt trekken, kunt u ook thuis naar afleiding zoeken. Maak een schilderij, schrijf een gedicht of bak een vers brood. Dit kan ook helend werken. Het gedicht kan gaan over uw moeder en het brood kan haar lievelingsbrood zijn. Het kan ook helend werken om een brief aan uw moeder te schrijven, voeg er ook wat foto’s bij en bewaar het op een fijne mooie plek voor later.

Moederdag zonder moeder voor jonge kinderen

Op school wordt er vaak ook veel tijd aan Moederdag besteed, onder andere aan het maken van een knutselwerkje. Overleg met de juf of meester wat op zo’n moment geschikt is voor uw kind. Waarschijnlijk heeft de leraar ook goede ideeën. Zo kunt u bijvoorbeeld beslissen om de kinderen een werkje te laten maken voor een tante of een andere dierbare vrouw.

Moederdag zonder moeder is zeker niet makkelijk. Bedenk daarom goed wat u nodig heeft op deze dag. Vergeet in ieder geval niet dat uw moeder in u voort leeft en dat u alle mooie momenten nooit zult vergeten. Valt het verdriet u erg zwaar, schroom dan niet om hulp te zoeken bij uw rouwverwerking.