Moederdag zonder kind kan heel verdrietig zijn. Vooral wanneer u ongewenst kinderloos bent of een kindje bent verloren. U had u verheugd op de zelfgemaakte knutselwerkjes, een ontbijt op bed met zelfgemaakte croissantjes, een mooie bos bloemen wanneer uw kinderen groter zijn. U gunt het alle moeders van harte dat ze in het zonnetje worden gezet, maar u had maar wat graag zelf ook zo’n mooie dag willen vieren.

Moederdag zonder kind: wanneer uw kind is overleden

U heeft veel te vroeg afscheid moeten nemen van uw kind. Uw zoon of dochter is overleden door complicaties bij de geboorte of uw heeft uw kindje veel te vroeg moeten laten gaan door ziekte of iets anders dat vreselijk verdrietig is. U draagt de pijn en het gemis iedere dag, maar op dagen als moederdag voelt u het waarschijnlijk nog net een beetje meer. U ziet en hoort het de hele dag voorbijkomen, in de winkel, op de radio en op social media.

Eerder schreven we al over tips tegen verdriet, tips tegen eenzaamheid en tips voor moederdag zonder moeder. De tips in deze artikelen kunnen u op deze dag goed helpen. Hieronder hebben we de belangrijkste tips opgeschreven.

1. Laat het verdriet er zijn

Weet dat het verdriet er mag zijn, juist op dagen zoals deze. Laat uw tranen de vrije loop en weet dat uw verdriet legitiem is. U draagt een groot gemis en het verdriet dat daarmee samengaat heeft ruimte nodig. Steek om het verdriet wat dragelijker te maken een kaarsje aan of zet een lied op waar u veel steun uit haalt.

2. Praat erover en wees samen met dierbaren

Zoek ook contact met dierbaren om erover te praten. Bel uw ouders, spreek af met een goede vriendin of neem de tijd om het verdriet te delen met uw partner. Door uw verhaal en uw verdriet te delen hoeft u het niet alleen te dragen en dat kan enorm opluchten. Bezoek eventueel het graf van uw zoon of dochter of maak er een dag van om herinneringen op te halen. Leeft u moeder nog? Maak er dan samen met haar ook een mooie dag van. U zult hier veel steun uithalen en het is heel waardevol aandacht te besteden aan uw liefde voor haar.

Mocht u bij vrienden en familie niet de steun vinden die u zoekt, omdat ze u wellicht minder goed begrijpen? Een lotgenotengroep kan ontzettend waardevol zijn. Juist ook op een dag als moederdag.

3. Zoek afleiding

Vindt u het allemaal te zwaar? Afleiding kan ook heel goed helpen. Ga een weekendje weg naar een huisje in de natuur, boek een fijne massage of maak een wandeling door het bos of langs het strand. De pijn kan zo letterlijk even los raken of meegenomen worden door de wind. Laat ook uw telefoon thuis en zet de televisie een paar dagen niet aan. Op die manier krijgt u niet te veel mee van alles reclames en lieve berichten op social media.

4. Tastbare herinnering maken

Moederdag kan een prachtige dag om een tastbare herinnering te maken voor uw kindje. Creëer een hoekje in huis waar u spulletje bewaard of maak een mooi altaartje met foto’s en kaarsjes. Zo kunt u uw verdriet een vormgeven en heeft u een warme plek om naar terug te keren wanneer u het nodig heeft. U kunt dit ook doen door te kiezen voor een sieraad met as, zodat u uw kindje voor altijd bij u kunt dragen.

Moederdag zonder kind: wanneer u ongewenst kinderloos bent

Moederdag is ook een pijnlijke dag voor alle vrouwen die graag moeder hadden willen worden, maar aan wie dat niet gegeven is. Dit kan allerlei redenen hebben. Misschien kwam uw partner pas veel te laat in uw leven of misschien heeft u in een vroeg stadium afscheid genomen van uw kindje door een miskraam of een door omstandigheden door uzelf afgebroken zwangerschap. Misschien doet u er wel alles aan om zwanger te worden, maar lukt het steeds maar niet. Vaak gaat het verdriet in deze periode samen met een gevoel van eenzaamheid en een dag als moederdag maakt dit alleen maar erger. Om deze moederdag toch een beetje goed door te komen, zullen bovenstaande tips u ook helpen.

Moederdag zonder kind: wanneer u gewenst kinderloos bent

Er zijn ook vrouwen die geen kinderen willen, misschien heeft u ook nooit kinderen gewild of heeft u een andere reden waardoor u kinderloos bent gebleven. Waarschijnlijk bent u heel tevreden met uw keuze en toch kan het zijn dan ook voor u moederdag een rare dag is. De vragen die u deze dag krijgt of de meningen van anderen die weer even boven komen drijven. Waarschijnlijk zal het u vooral helpen even afstand te nemen. Ook voor u kan een weekendje weg heel fijn zijn, waardoor u niet hoeft te voldoen aan bepaalde verplichtingen. Wordt er van u familie wel verwacht dat u op visite komt (u heeft tenslotte zelf ook een moeder), maar ziet u daar enorm tegenop omdat er dan zeker weten vragen zullen komen? Wees eerlijk over uw keuze en laat ook weten dat u op andere dagen net zoveel van uw moeder houdt. U kunt ook voorstellen om haar op een andere dag lekker mee uit eten te nemen.