Ooit was het misschien wel een van de leukste dagen van het jaar. De dag waarop u uw vader in het zonnetje zette met een zelfgeknutselde stropdas of zijn favoriete parfum. Die stoere vader die altijd uw rots in de branding was. Maar nu u vaderdag zonder vader moet vieren, verstop u zich misschien veel liever de hele dag in bed. Wilt u deze dag toch een beetje goed doorkomen, dan kunnen deze tips u misschien helpen!

1. Een dag samen met de familie

Misschien wilt u deze dag juist niet samen zijn met familie, omdat alles in de familie u aan uw vader doet denken. Toch kan het heel fijn zijn om wel samen tijd door te brengen. Samen kunt u over de herinneringen praten, fotoboeken bekijken en een bezoek brengen aan zijn graf. Het is ook een mooi moment om vragen te stellen aan uw moeder of vrienden van uw vader om te ontdekken hoe zij uw vader kenden. Dit kan heel helend werken.

Heeft u zelf een gezin? Vergeet dan ook niet om met hen samen te zijn. Uw kinderen willen waarschijnlijk graag tijd doorbrengen met u of uw man. Geniet daar ook van.

2. Laat het verdriet er zijn

We zijn altijd geneigd om verdriet weg te stoppen. Van jongs af aan werden we al getroost en leerden we om snel weer te stoppen met huilen. Het kan daardoor op latere leeftijd lastig zijn uw verdriet toe te laten. U wilt andere misschien niet tot last zijn of u wilt uw verdriet liever niet delen. Toch is het heel belangrijk wel verdrietig te zijn en uw tranen te laten stromen. Dit lucht letterlijk op en helpt u ook in het rouwproces. Wordt het verdriet u toch te veel? Misschien kunnen deze tips tegen verdriet u helpen. Ook in dit artikel over moederdag zonder moeder vindt u allerlei tips.

3. Haal herinneringen op

Herinneringen ophalen is ontzettend waardevol. Dit kunt u samen met familie doen, maar ook alleen. Met een stapel oude fotoboeken gaat u even terug in de tijd, maar misschien komen er nog wel meer herinneringen boven wanneer u plaatsen bezoekt die u aan uw vader doen denken. Een belangrijke plek uit uw jeugd bijvoorbeeld, of een mooie plek in de natuur waar u wel eens samen ging wandelen. Een weekendje weg naar de favoriete vakantiebestemming van uw vader is ook een mooie manier om herinneringen op te halen. Bereid ‘s avonds zijn lievelingsgerecht en haal een ijsje bij zijn favoriete ijssalon.

Een mooie manier om dagelijks herinneringen op te halen is door iets tastbaars te creëren. Dit kan met een altaartje met foto’s en wat dierbare spullen, maar een sieraad met as of een haarlok is ook heel waardevol zijn.

4. Zet u in voor een goede doel

Heeft uw vader zich altijd ingezet voor een bepaald goed doel? Het kan heel betekenisvol zijn om ook te doen. Meld u aan voor een dag waarbij u de handen uit de mouwen kunt steken of doneer een bedrag dat u kunt missen. Was uw vader ziek? Dan kan het ook veelbetekenend zijn u in te zetten voor een goed doel dat verbonden is aan deze ziekte. Zo kunnen zij onderzoeken blijven doen en kunnen er in de toekomst misschien wel mensen worden gered. Uw vader zal u vast ontzettend dankbaar zijn.

5. Wees actief en/of creatief

Door een dagje met uw handen bezig te gaan, kunt u veel afleiding vinden. U kunt bijvoorbeeld een verhaal schrijven of een gedicht, maar iets doen met de hobby van uw vader kan ook heel mooi zijn en u even dichtbij hem brengen. Was uw vader graag bezig in de tuin, luisterde hij graag naar een bepaalde band of ging hij juist graag mountainbiken of een rondje hardlopen over het strand? Door aandacht te besteden aan uw eigen hobby komt u even uit uw hoofd. Door aandacht te besteden aan zijn hobby komen er misschien nog meer herinneringen boven. Met die herinneringen komt vaak een gevoel van dankbaarheid en waardering.

6. Log uit

De dagen voor vaderdag en op de dag zelf komt u waarschijnlijk overal berichten tegen over vaderdag. Het drukt u met de neus op de feiten en kan u veel verdriet doen. Log daarom even uit van alles en laat ook de tv een of twee dagen uit. Op die manier wordt u er niet steeds aan herinnerd en heeft u de ruimte uw eigen verdriet te voelen of iets te doen waardoor een gevoel van dankbaarheid boven komt. Ook nu kan het helpen een weekendje weg te gaan, zodat u zich even helemaal terug kunt trekken, alleen of met dierbaren.

We hopen dat u met deze tips uw vaderdag zonder vader een beetje goed doorkomt. Wees deze dag vooral lief voor uzelf, dat had u vader ook zo gewild.