We krijgen allemaal te maken met verdriet. Vooral wanneer er iemand overlijdt, kan het verdriet erg intens zijn. Soms is het moeilijk het verdriet toe te laten. Het is te zwaar of u weet niet zo goed hoe u er mee om moet gaan. Bent u op dit moment verdrietig of heeft u vaak verdriet? Met deze tips tegen verdriet zal het gevoel uiteindelijk minder worden.

1. Sta uzelf toe om te huilen

Soms kan het ontzettend moeilijk zijn om daadwerkelijk te huilen. We hebben onszelf aangeleerd dat huilen niet goed is en voorkomen het liever. Toch is het wanneer u verdrietig bent heel belangrijk om toch te huilen. Wanneer u uw tranen inslikt, slaat u het verdriet als het ware op in uw lichaam. Door tranen gewoon te laten stromen, bent u letterlijk in staat het verdriet los te laten. Naast verdriet laat u met emotionele tranen ook stresshormonen los. U zult merken dat u u na een flinke huilbui letterlijk een stuk lichter voelt.

Vindt u het moeilijk om te huilen? U kunt actief opzoek gaan naar het verdriet. Zet bijvoorbeeld bepaalde muziek op waardoor uw tranen vanzelf gaan stromen.

2. Veroordeel uw verdriet niet

Naast dat we onszelf vaak aanleren dat verdriet niet goed is, hebben we ook vaak een beeld van hoe verdriet zou moeten zijn. Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er vijf fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Door veel mensen die een dierbare zijn verloren, worden deze stadia niet per se in die volgorde ervaren en sommige stadia worden helemaal niet ervaren. Houd hier dus niet te veel aan vast. Laat verdriet er zijn zoals het is en accepteer uw gevoelens. Doet u dit niet, dan zal het zware gevoel alleen maar meer worden. Naast het accepteren van uw gevoelens, zult u ook merken dat het veel fijner is om lief te zijn voor uzelf.

3. Schrijf uw gevoelens op

Wat vaak helpt is het opschrijven van uw gevoelens. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan uzelf of aan uw geliefde of laat uw gedachten de vrije loop terwijl u schrijft. U kunt ook aan de slag gaan met een bepaalde schrijfoefening. Schrijf bijvoorbeeld op waar u op dat moment dankbaar voor bent of schrijf over een mooie herinnering.

Het kan ook heel waardevol zijn om uw herinneringen om te zetten in iets tastbaars. Dit kan bijvoorbeeld in een assieraad. Op die manier draagt u uw dierbare ook altijd bij u.

4. Maak tijd voor sport en beweging

Wellicht is sport het laatste waar u zin in hebt, wanneer u verdrietig bent. Toch helpen sport en beweging echt. Een half uur wandelen kan al veel goed doen omdat u actief bezig bent en uw hoofd even leeg kunt maken. Een rondje hardlopen of een half uurtje naar de sportschool kunnen ook wonderen doen. Sport zorgt ervoor dat u goed in uw vel zit, waardoor de momenten van verdriet gemakkelijker zullen zijn.

5. Besteed tijd aan ontspanning

Naast dat het fijn is voor uw lichaam en geest om u in het zweet te werken, is het ook heel fijn om even compleet te ontspannen. Op YouTube zijn ontzettend veel begeleide ontspanningsoefeningen te vinden, maar u kunt ook even lekker gaan zitten, uw ogen sluiten en diep ademhalen. U kunt u ook aanmelden voor een yoga les. De combinatie van inspanning en ontspanning is ontzettend fijn.

6. Vraag om hulp

Wanneer u veel verdriet heeft omdat u een dierbare bent verloren, kan het ontzettend opluchten om om hulp te vragen, bij bijvoorbeeld uw partner of een vriend of vriendin. U kunt dan in alle rust even je verhaal kwijt. Een stevige knuffel of een arm om uw schouder helpen ook. Naast steun kan het ook heel fijn zijn om om hulp te vragen voor bepaalde praktische klussen. Veel mensen hebben er moeite mee om om hulp te vragen en willen een ander niet tot last zijn. Toch kan het u ontzettend veel goed doen, wanneer u even niet zelf aan huishoudelijke taken of het koken van eten hoeft te denken.

7. Wees samen met dierbaren

Naast hulp inschakelen van dierbaren voor praktische zaken en een luisterend oor, is het ook heel fijn om tijd door te brengen met dierbaren en herinneringen op te halen. Pak er een fotoboek bij of vertel elkaar mooie verhalen over uw overleden dierbare. Het zal zeker heel verdrietig zijn, maar vaak wordt het ervaren als een gezellig en warm samen zijn.

8. Zoek afleiding

Naast het toelaten van u verdriet is het ook heel goed om afleiding te zoeken. Een balans tussen die twee is heel belangrijk. Spreek af met vrienden en familie en plan leuke dingen in. Ga naar een museum, maak een mooie wandeling of ga lekker ergens eten. Het zorgt voor ontspanning die u in deze periode ook nodig heeft. U hoeft u tijdens het doen van leuke dingen niet schuldig te voelen, ook afleiding hoort bij het rouwproces en uw dierbare had waarschijnlijk niets liever gewild.

U kunt ook afleiding zoeken in het doen van vrijwilligerswerk. U zet u dan in voor iets dat u belangrijk vindt en u zult er veel voor terug krijgen.

9. Neem ook de tijd om te lachen

Blijven lachen sluit heel erg aan bij het zoeken van afleiding. Misschien heeft u alleen maar zin om te huilen en u weet inmiddels dat het goed is om die tranen te laten gaan. Toch is lachen net zo belangrijk. Wanneer u lacht krijgen uw hersenen automatisch een geluk stofje binnen en dat sleept u door moeilijke periode heen. Waarschijnlijk zijn er tijdens de activiteiten met vrienden genoeg dingen om over te lachen, maar zet anders een grappig filmpje op.

10. Geef uzelf de tijd

Wanneer u door een verdrietige periode gaat, is het heel belangrijk lief te zijn voor uzelf. Een onderdeel daarvan is uzelf de tijd geven. Verdriet en rouw is voor iedereen anders. Er is helaas geen vaste volgorde en er is helaas geen vaste tijdsperiode aan verbonden. Neem daarom alle tijd die u nodig heeft. Moet u weer aan het werk? Deze tips over rouw en werk zullen u vast helpen.