Na het overlijden van een dierbare kunt u zich heel eenzaam voelen. Wanneer u partner is overleden, mist u uw maatje, de persoon die er altijd was. Maar u kunt u ook eenzaam voelen na het verliezen van een andere dierbare. Het gemis is groot en misschien voelt u zich niet begrepen door anderen. Het is goed om het verdriet en het gevoel de ruimte te geven, maar wanneer het u te veel wordt kunt u een beroep doen op deze 5 tips tegen eenzaamheid.

1. Geef het verdriet de ruimte

Een van de moeilijkste dingen van verdriet is om het er te laten zijn. Verdriet kan zo diep zijn dat het echt pijn doet en misschien wordt dat eenzame gevoel op die manier alleen maar erger. Toch is het goed om zo nu en dan echt verdrietig te zijn. Schaam u daar niet voor, net zo min als voor uw gevoel van eenzaamheid. Schaam u ook niet om hierbij hulp te zoeken, durf om hulp te vragen en laat vrienden weten hoe ze er voor u kunnen zijn. Weet ook dat het niet erg is wanneer het gevoel van eenzaamheid u even naar de keel grijpt, zelfs al bent u omringd met vrienden of familie. Het gevoel is verre van prettig, maar door het weg te stoppen, kan het zich later nog veel erger uiten. Door het nu toe te laten, wordt het later beter. Wanneer u bij vrienden bent en de feestdagen of de zomervakantie worden besproken, dan kan alleen daar aan denken u al een naar gevoel geven. Het kan dan fijn zijn om het onderwerp van gesprek te veranderen, of laat weten dat u het leuk zou vinden om ook samen iets te ondernemen om het iets dragelijker te maken.

2. Leer uzelf te troosten

Het is fijn om op de verdrietige momenten uzelf te kunnen troosten. Een mooi boek, prachtige muziek of de geur van verse bloemen kunnen veel doen. Misschien is het ook fijn om uw gevoelens van u af te schrijven in een dagboek. Zorg ook dat uw huis een fijne en veilige plek is om te zijn. Richt een altaartje in voor de herinneringen en zorg voor een fijne sfeer in huis. Misschien moet u er eerst nog niet aan denken om er op uit te trekken, maar een wandeling in de natuur kan al heel helend zijn. Het is ook fijn om uw dierbare voor altijd dichtbij u te dragen. Een mooi assieraad kan hierbij helpen en u kracht geven op de momenten dat u het nodig heeft.

3. Stap over de drempel en maak contact

Maak het niet direct te zwaar voor uzelf en wacht even met deze stap tot u er wat meer klaar voor bent. Als u het gevoel heeft dat u het wat meer aan kunt, kunt u eens een lijstje maken van mensen met wie u graag weer in contact zou zijn. Het hoeft niet een lange lijst te zijn, een paar mensen zijn al genoeg. U kunt contact zoeken door een telefoontje, een WhatsAppje of een kaartje. Of knoop eens een praatje aan met iemand op straat, bijvoorbeeld de buren. Zodra het eerste stapje is genomen, wordt het waarschijnlijk steeds makkelijker. Hierbij geldt ook dat hoe vaker u contact heeft met mensen om u heen, hoe minder eenzaam u u voelt.

4. Ga in gesprek met lotgenoten

Wanneer u het gevoel heeft niet met de mensen in uw directe omgeving over uw gevoelens te kunnen praten omdat zij niet helemaal begrijp hoe u u voelt, kan het fijn zijn uw hart te luchten bij lotgenoten. Er bestaan verschillende fora en Facebook Communities met dit thema. Het kan een verademing zijn om te lezen dat anderen zich net zo voelen als u, daarnaast kunt u elkaar steunen en er voor elkaar zijn in eenzame periodes.

Bent u een kind verloren? Maartje Lute schrijft ook verhalen op deze blog, ze verloor haar zoontje. Om haar verdriet een plek te geven richtte ze NEL Magazine op. Er is ook een Facebook community vanuit NEL waar ouders die een kind hebben verloren contact met elkaar hebben en elkaar steunen. Misschien kunt u hier ook de steun vinden die u nodig heeft.

5. Meld u aan voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een fijne en laagdrempelige manier om uw leven weer op te pakken en vorm te geven. Daarnaast bestaat vrijwilligerswerk vaak uit contact met mensen, waardoor de eenzaamheid minder wordt. Misschien kunt u troost halen uit spelletjes spelen met ouderen. Het zal niet alleen een nuttig gevoel en zelfvertrouwen geven, veel ouderen zullen uw eenzaamheid ook begrijpen. U kunt veel steun hebben aan elkaar. Vrijwilligerswerk in een asiel kan ook heel prettig zijn. Dieren bieden veel steun, troost en gezelligheid. Kijk bijvoorbeeld ook eens op NLvoorelkaar, hier kunt u, wanneer nodig, ook zelf hulp vragen.

Hopelijk helpen deze tips tegen eenzaamheid u. Heeft u een tip die u graag met anderen wil delen? Laat het ons dan weten. We voegen deze tip graag toe aan het lijstje zodat u ook elkaar kunt helpen.