Wanneer een dierbare is overleden, moeten er allerlei (moeilijke) keuzes worden gemaakt. Keuzes over de begrafenis, de bezittingen, maar ook over de as bestemming. Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien, maar de as bewaren is ook een mogelijkheid. Er zijn verschillende mooie en bijzondere manieren om de overledene dichtbij te houden en de as van een overleden te verwerken.

Waarom de as bewaren?

Weet u nog niet zeker of u de as van de overledene thuis wilt bewaren of wilt uitstrooien? De as bewaren na de crematie kan verschillende beweegredenen hebben:

  • U wilt de overledene dichtbij houden. Afscheid nemen is moeilijk. Door de as te bewaren krijgt u het idee dat de overledene nog steeds dichtbij is.
  • U wilt de overledene altijd en overal herdenken. Sommige mensen vinden het fijn om een plek te hebben om de overledene te herdenken, maar dat geldt misschien niet voor u. Door de as thuis te bewaren kunt u de overledene in uw eigen vertrouwde omgeving herdenken.
  • U wilt op uw eigen manier passend afscheid nemen. As van de overledene bewaren kan op allerlei manieren. Dit maakt het mogelijk om de herinnering persoonlijk en bijzonder te houden, zodat u op een passende manier afscheid kunt nemen.

Bijzondere assieraden

Wilt u de as van de overledene altijd bij u kunnen dragen? Assieraden zijn een mooie en persoonlijke manier om uw dierbare te herinneren. De as kan bijvoorbeeld worden verwerkt in een ketting, ring en/of oorbellen. Ook is het vaak mogelijk om een naam in het sieraad te graveren. De as in een sieraad bewaren is niet alleen persoonlijk, maar zorgt er ook voor dat u het herinneringsobject altijd bij u kunt dragen. Bij Memorie Sieraden helpen we u graag bij het vinden en maken van een persoonlijk assieraad of een urnsieraad. U kunt kiezen uit de collectie, maar we denken ook graag met u mee voor een ander bijzonder ontwerp.

Voordelen

+ Persoonlijk
+ Dierbare altijd dichtbij u dragen

De symbolische zandloper

Naast een urn zijn er ook andere manieren om de as in huis te bewaren. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale zandlopers verkrijgbaar waarin u de as van uw dierbare kunt opslaan. Stijlvol, opvallend en symbolisch. Dit maakt een as-zandloper het perfecte item om de overledene te herdenken.

Voordelen

+ Tijdloos
+ As zichtbaar

Schilderij laten maken

Voor de kunstliefhebbers is het mogelijk om de as in een schilderij te laten verwerken. U kunt kiezen voor een heel abstract schilderij, maar u kunt u ook uw dierbare op een doek laten schilderen. Met maar heel weinig as kunt u al deze tastbare herinnering laten maken.

Voordelen

+ Op maat gemaakt
+ Persoonlijk

Bijzondere fotolijst

Veel mensen lijsten een mooie foto in nadat hun dierbare is overleden. Een fotolijst biedt ook mogelijkheden om de as op te slaan. Zo kan de as in het frame van de fotolijst worden verwerkt, maar er zijn ook fotolijsten verkrijgbaar met een buisje waarin een beetje as kan worden opgeborgen. Eenvoudig, maar stijlvol.

Voordelen

+ Ook goedkopere opties mogelijk
+ Goed te combineren in het interieur

As in glas

Bent u op zoek naar een uniek asbeeld dat geschikt is voor elk interieur? Glas beschikt over uitstekende kenmerken voor het verwerken van as. Het samensmelten van gekleurd glas en as zorgt voor een prachtig resultaat. Mensen zullen niet weten dat u een gedenkobject op de kast hebt staan.

Voordelen

+ As zichtbaar
+ Stijlvol

3D beeld laten maken

Naast een glasbeeld, zou u ook een beeld van steen kunnen laten maken. De as kan dan in het beeld worden opgeslagen of in het materiaal worden verwerkt. Naast een beeld met een symbolische betekenis kunt u er ook voor kiezen om een handafdruk van uw dierbare in het beeld te laten verwerken.

Voordelen

+ Op maat gemaakt
+ Uniek

Een mooie urn op de kast

Er zijn veel bijzondere manieren om de as te bewaren, maar misschien wilt u het gewoon eenvoudig houden. Een mooie urn op de kast is ook een fijne manier om uw dierbare te herdenken. Er zijn veel bijzondere urnen verkrijgbaar, maar u kunt ook zelf een urn maken.

Voordelen

+ Veel keuze
+ Goed te combineren in het interieur

As tattoo

Wie op zoek is naar een blijvende herinnering kan een tattoo met de as van de overledene laten zetten. Een tattoo is niet alleen persoonlijk. Juist door de as te gebruiken, draagt u uw dierbare altijd bij u. Houd er wel rekening mee dat een as tattoo zeker niet zonder risico’s is.

Voordelen

+ Dierbare nog dichterbij dragen kan niet
+ Uniek

As bewaren bij het crematorium

Na de crematie kunt u ervoor kiezen om de as in huis te bewaren, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om de urn te begraven of te bewaren bij het crematorium. Dit kan ook voor een korte periode, bijvoorbeeld tot u een andere asbestemming heeft gekozen.

Voordelen

+ Toch een herdenkingsplek
+ Mogelijkheid om later nog voor een andere bestemming te kiezen

Hoe wilt u de as bewaren?

Na het overlijden van uw dierbare zullen veel beslissingen snel moeten worden genomen. Toch willen wij u aanraden om de tijd te nemen voor het bepalen van de asbestemming. Ga echt voor iets dat bij u, maar vooral ook bij de overledene past, want dat is uiteindelijk de mooiste manier om as van ene overleden te verwerken.