Een moeilijke keuze: Cremeren of begraven?

Na het overlijden van een geliefde is dit de eerste beslissing die genomen moet worden. Vaak weten mensen voor hun overlijden al of ze begraven of gecremeerd willen worden. Is het niet bekend dan mogen de nabestaanden kiezen.

In Nederland is het zo dat 40% gekozen wordt voor een begrafenis en 60% voor crematie. Waar denkt men bij na als zo’n keuze gemaakt wordt? Op dit soort momenten in het leven is er vaak veel emotie betrokken en worden moeilijke keuzes gemaakt. Wij gaan in dit artikel verder in op de verschillende tussen cremeren en begraven. 

Wat is begraven?

Bij een begrafenis wordt de dierbare in een kist begraven in de aarde. Vaak wordt hiervoor gekozen, zodat nabestaanden na het overlijden nog een plek hebben om te bezoeken. Soms ook wordt voor begraven gekozen vanuit het geloof van de dierbare en zijn familie.

Weetje:

In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een dierbare uiterlijk binnen zes werkdagen gecremeerd of begraven moet worden. Dit kan alleen op een begraafplaats. 

Wat is cremeren?

Bij cremeren wordt de dierbare met de kist in een speciale oven verbrand. De as wordt aan de nabestaanden overgegeven na een periode van één maand. 

Urn
U kunt dan de as van uw geliefde laten bijzetten, zodat anderen nog de mogelijkheid hebben tot bezoek. 

Assieraad
U kunt ook kiezen om de as bij u te houden of eventueel een kleine gedeelte van de as de laten verwerken in een uniek en persoonlijke assieraad, zodat u uw dierbare altijd bij u draagt.

Er zijn een aantal verschillen tussen begrafenis en crematie zoals bijvoorbeeld:

 • Bij een begrafenis kunnen nabestaanden een graf bezoeken. Bij crematie is dit meestal niet zo, tenzij de urn bijgezet wordt.
 • Een begrafenis kost over meer dan een crematie, naast de begrafeniskosten heeft u ook te maken met grafkosten en kosten voor een grafsteen of monument. Bij een crematie zijn de kosten lager en heeft u de specifieke grafkosten niet.
 • Een graf en het grafmonument moet onderhouden worden. Dit kan door nabestaanden gedaan worden of door anderen. Tenzij de urn na crematie bijgezet wordt zijn er geen onderhoudskosten.
 • Grafkosten kunnen voor een bepaalde periode zijn en kunnen na verloop van de periode worden verlengd. 

Weetje:

In Nederland is het mogelijk om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Hierbij gaat het graf op in de natuur. Dit houdt in dat er geen grafkosten of onderhoud nodig zijn en toch behouden de nabestaanden de mogelijkheid het graf te bezoeken. Door het kopen van de natuurbegraafplaats draagt u ook bij aan het in stand houden van het natuurgebied.

Wat zijn de kosten voor een crematie?

 • Prijzen zijn afhankelijk van het crematorium en het aantal gasten, die worden uitgenodigd. Gemiddeld kost een crematie €1.300. Dit omvat de uitvaartverzorger, de laatste verzorging, opbaren en vervoer.
 • Daarnaast komen er nog kosten voor de uitvaartdienst, boeketten, rouwkaarten en catering.
 • Naast de standaard kosten kunt u ook persoonlijke wensen hebben. Als de persoonlijke wensen niet zijn opgenomen in een uitvaartpolis, dan zullen deze extra berekend worden. U kunt denken aan een eenvoudige of luxe kist, rouwadvertenties, volgauto’s, verlenging van de tijd in het uitvaartcentrum of crematie in het weekend.
 • Zo kunnen de kosten oplopen tussen de €6.500 en €9.000.

Wat zijn de kosten voor een begrafenis?

 • Bij een begrafenis hangen de kosten af van de gemeente en de grafkosten, die deze gemeente toepast. Deze kosten kunnen tussen €800 en €7.000 liggen. 
 • Naast de grafkosten zijn er net als bij een crematie ook de kosten voor de uitvaartdienst, boeketten, rouwkaarten en catering.
 • Naast de standaard kosten kut u ook persoonlijke wensen hebben. Als de persoonlijke wensen niet zijn opgenomen in een uitvaartpolis, dan zullen deze extra berekend worden. U kunt denken aan een eenvoudige of luxe kist, rouwadvertenties, volgauto’s, verlenging van de tijd in het uitvaartcentrum of begrafenis in het weekend.
 • Zo kunnen de kosten oplopen tussen de €8.500 en €10.000.

De kosten voor zowel begrafenis als crematie kunnen geheel of gedeeltelijk gedekt worden door een uitvaartverzekering. Hierin kunt u ook meteen al uw persoonlijke wensen laten vastleggen. 

Welke rol speelt het geloof bij de keuze tussen cremeren of begraven?

Elk geloof heeft zijn eigen richtlijnen wat betreft cremeren of begraven. Buiten het geloof om hangt het ook af in welk land men woont. In sommige landen kiezen meer mensen voor cremeren en in andere landen meer voor begraven. 

Het is daarom aan elke persoon om te beslissen of hij/zij na zijn dood gecremeerd of begraven wil worden.