Een nieuwe relatie na het overlijden van uw partner

U heeft afscheid moeten nemen van uw levensgezel. Hoe moet het nu verder? Is een relatie na het overlijden van uw partner mogelijk? 

Er ontstaan naast het verdriet ook vele vragen. Wat als u gevoelens krijgt voor iemand anders? Wat zullen de kinderen denken? Wat zal de familie en de  omgeving denken? Hoe lang moet men wachten voor men zich weer openstelt voor een andere relatie?

Het zijn allemaal moeilijke vragen, die vroeger of later opkomen. En misschien kunt u zich niet voorstellen überhaupt nog gevoelens voor iemand anders te krijgen. 

Nieuwe liefde en geluk vinden

Onderzoek heeft uitgewezen, dat meer dan de helft van weduwen en weduwnaars denken dat hun overleden partner graag zou willen dat zij weer gelukkig worden met een andere partner. Ondanks deze wetenschap spelen toch vaak ook schuldgevoelens mee. Mag men nog wel gelukkig worden en zijn met een andere persoon? 

Een nieuwe liefde na het verlies van uw partner en blog door Memorie Sieraden Gouda
Uw nieuwe liefde kan naast de warme herinneringen van uw oude liefde bestaan

Schuldgevoelens?

Gelukkig is het mogelijk om opnieuw lief te hebben en tegelijkertijd te rouwen om de overleden dierbare partner. Als zowel liefde als rouw door elkaar lopen, zou men kunnen denken dat de liefde voor de overleden partner minder is geworden. Dit is zeker niet waar. Net als bij de geboorte van een tweede kind neemt de liefde van uw eerste kind niet af, maar uw hart twee keer zo groot. Dit geldt ook voor een nieuwe liefde na verlies. Zowel rouw als liefde zijn deel van ons leven en met begrip van uw nieuwe partner kunnen beide emoties naast elkaar verder. 

Kinderen en een nieuwe relatie

Ook gezamenlijke kinderen spelen een belangrijke rol. Hoe staan de kinderen er tegenover als de overgebleven ouder een nieuwe relatie begint? Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat voor de meeste kinderen de ouder het geluk gunnen, mits de nieuwe relatie opbloeit na hun eigen eerste rouwperiode. Alhoewel velen toch wel moeite hebben met de acceptatie van een nieuwe partner voor hun ouder. 

Het is belangrijk om gevoelens van verliefdheid en een nieuwe relatie niet verborgen te houden maar te delen met de kinderen, zodra u een serieuze relatie krijgt. Vertel duidelijk aan jonge kinderen, dat er nooit een nieuwe papa of mama zal zijn. Ga met oudere kinderen het gesprek aan over emoties van verdriet en liefde. Zij zullen ervaren dat het  in de loop der tijd fijn om te zien dat de ouder nieuwe, mooie en ook de verdrietige dingen weer met iemand kan delen en bepraten. 

Voor één derde van de weduwen en weduwnaars staat het geluk en het belang van de kinderen voorop, waardoor zij niet op zoek gaan naar een nieuwe liefde. Zij besluiten liever geen nieuwe relatie te beginnen.

Blog over een nieuwe relatie na het overlijden van uw partner door Memorie Sieraden Gouda
Met een Memorie Sieraad heeft u een warme herinnering aan uw 1e liefde en ontstaat er ruimte voor een nieuwe liefde

Wachttijd?

Is er een gepaste termijn na het overlijden van een partner om weer een nieuwe relatie aan te gaan? 

Ook hiernaar is onderzoek gedaan en een groot gedeelte van de ondervraagden vindt dat er minstens een periode van een jaar van rouw en verwerking moet zijn voor alle familieleden. Pas na het eerste jaar zijn alle feestdagen en verjaardagen voorbij gekomen, waarbij het verlies extra gevoeld wordt. Daarna moet het verdriet en het verlies slijten. 

Als een relatie te snel plaats vindt na het verlies van een ouder zal een nieuwe relatie van de ouder het rouwproces van de kinderen; ook als ze al volwassen zijn in de weg staan. Vandaar dat 1 jaar wachten met een nieuwe relatie verstandig is. 

Echter gevoelens van warmte, genegenheid en verliefdheid zijn echter niet altijd te sturen. U natuurlijk afspreken en samen tijd doorbrengen. Als u rustig aan start met een nieuw begin, dan gunt u ook uzelf de tijd om alles te verwerken samen met uw eventuele kinderen. Na ongeveer een jaar kunt u de relatie intensiveren. En hoe mooi is het wanneer er na verloop van tijd een nieuwe liefde opbloeit? Gun uzelf het geluk en geef uw kinderen de ruimte om te rouwen.

Sommigen zouden graag een nieuwe relatie willen, maar zijn bang voor de reacties van de directe omgeving of hebben angst een nieuwe persoon in hun leven toe te laten. Zoals gezegd, neem de tijd sta uzelf steeds meer toe te genieten van het leven en hoe mooi is het al daar ook een nieuwe liefde bij ontstaat.

Maakt de manier van afscheid nemen uit?

Iedereen gaat uiteraard anders met verdriet om maar het maakt zeker een verschil of men na een ziekte afscheid moet nemen of dat men gedwongen is afscheid te nemen door bijvoorbeeld een ongeluk. Dit kan invloed hebben op wanneer men zich weer in staat voelt om een nieuwe relatie te beginnen. Bij een ziekte begint het afscheid en de rouwperiode vanaf het moment dat de persoon ernstig ziek is. Het overlijden wordt daarbij ook vaak als een loslaten ervaren, omdat de persoon lichamelijk lijdt. Daardoor ontstaat er soms eerder ruimte voor een nieuwe relatie.

Een nieuw hoofdstuk in uw liefdesleven na het overlijden van uw partner door Memorie Sieraden
Met een sieraad of ringen geeft u uiting aan uw liefde, onze collectie bevat trouw-, vriendschapsringen of hartvormige hangers

Ruimte voor een nieuwe partner

En dan komt het moment dat er een nieuwe persoon in uw leven is. Iemand die u weer laat hopen en dromen. 

Omgaan met de nieuwe relatie in uw leven?

De liefde voor uw overleden partner kan niemand wegnemen. Deze liefde heeft u gemaakt tot wie u bent en u heeft een schat aan herinneringen gegeven en mogelijk ook kinderen samen. Deze gevoelens zijn en blijven altijd deel uitmaken van u als persoon net als de herinneringen. 

De gevoelens die nu ontstaan voor uw nieuwe partner kunnen naast de “oude” gevoelens bestaan. Het ene sluit het andere niet uit.

U hoeft uw relatie en gevoelens voor uw overleden partner niet af te sluiten. Zij zullen altijd een plek in uw hart hebben. Er mag over gepraat worden, er mogen foto’s aanwezig zijn, er mogen nog steeds ervaringen gedeeld worden. 

Zo maakt u plaats voor een nieuwe relatie zonder de oude relatie weg te drukken. De nieuwe partner zal nooit een vervanging kunnen zijn van de voorgaande. Bovendien dient de nieuwe partner voor u in uw totaliteit kiezen. Daar hoort ook uw verleden bij en daarmee uw vorige partner en de kinderen.

Sieraden: een uiting van herinnering én van liefde

Speciale sieraden kunt helpen bij het verwerken van zowel verdriet als het uiten van liefde.
Bij Memorie Sieraden denken wij graag met u mee in uw wens om een
mooi herdenkingssieraad met/zonder as laten maken om uw overleden partner een plekje te geven in uw dagelijks leven.

En natuurlijk denken wij ook graag mee voor een nieuw passend sieraad om uw nieuwe liefde te bezegelen als uiting van uw liefde voor uw nieuwe partner. Maakt u een online afspraak om langs te komen in onze winkel in Gouda.