Wat is het verschil tussen zichtbare en onzichtbare as?

Één van de keuzes die u kunt maken bij het samenstellen van een assieraad, is of u de as zichtbaar wilt houden of liever onzichtbaar maakt. Eerder legden we al uit hoe een assieraad wordt gemaakt en hoe een sieraad wordt gevuld met as. Daarin kwam ook aan bod dat u bij een assieraad kunt kiezen voor onzichtbare as en zichtbare as. In dit artikel leggen we het verschil tussen die twee opties uit.

Onzichtbare as

Zoals de naam al zegt is bij deze keuze de as onzichtbaar door een onzichtbare askamer. De askamer wordt gevuld met enkele korrels as of enkele haren, daarna wordt de askamer afgesloten met een afdekplaat van hetzelfde edelmetaal als het sieraad. Dit houdt in dat een askamer van een zilveren sieraad wordt afgesloten met een zilveren afdekplaat en een askamer van een geelgoud sieraad wordt afgesloten met een geel gouden afdekplaat. Daarna is de askamer niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant.

De goudsmid kiest zelf een geschikte plek in het gekozen sieraad voor de askamer, bij een onzichtbare askamer zit deze vaak aan de binnenkant of achterkant van het sieraad. Er kunnen meerdere askamers in een sieraad worden geplaatst. Dat kan ook op een later tijdstip, omdat de goudsmid in de eerder gemaakte 3D tekening kan zien waar de askamer zit. Zo kunt u wanneer u bijvoorbeeld een assieraad laat maken met as van uw overleden moeder, later ook as van uw vader toevoegen. Eerder schreven we al over hoe een assieraad wordt gevuld met as. Daarin leggen we het stap voor stap uit. Ook kunt u zelf aanwezig zijn bij het plaatsen van de as.

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw assieraad? Of wilt u meer weten over het verschil tussen een zichtbare en een onzichtbare askamer?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een Memorie Sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.

Zichtbare as

Bij zichtbare as heeft het sieraad een zichtbare askamer. Ook hier worden maar enkele korrels as of enkele haren toegevoegd. Daarna wordt de askamer niet afgesloten met dezelfde kleur edelmetaal, maar met transparant of gekleurd acrylhars.

U kunt kiezen uit verschillende kleuren hars:

  • Transparant
  • Zwart
  • Bruin
  • Lichtblauw
  • Donkerblauw
  • Lichtgroen
  • Donkergroen
  • Rood

Een ander verschil zit in de plaatsing van de askamer. Bij zichtbare as zit deze niet aan de binnenkant van het sieraad maar aan de buitenkant van het sieraad, vaak op een prominente plek. De plek kunt u tot op zekere hoogte zelf bepalen. Daarnaast vindt u bij Memorie Sieraden speciaal ontworpen sieraden met zichtbare as.

Zo hebben we bijvoorbeeld deze asringen of deze ashangers.

Goed om te weten

Welke keuze u maakt is geheel afhankelijk van uw wensen. De een vindt het prettiger om de as onzichtbaar te houden, de ander vindt het juist fijn als het zichtbaar is. U kunt gerust even rond kijken op de website om te kijken wat u mooi vindt. Zoals u ziet hebben we sieraden die speciaal ontworpen zijn om de as zichtbaar te laten en andere zijn juist speciaal voor onzichtbare as. Heeft u een idee in uw hoofd en ziet u dat ontwerp niet terug op de website? Neem dan even contact met ons op, of plan een afspraak. We kunnen vast samen tot een mooi ontwerp komen.

Door vooraf te bedenken voor welke gelegenheden u het sieraad wilt dragen, kan het makkelijker zijn om te bepalen of u voor zichtbare of onzichtbare as kiest. 

Onze ambachten

Aanwezig zijn bij het plaatsen van de as

Ambacht & vakmanschap 

Persoonlijke hulp bij aankoop

Duurzaam & Innovatief

As aanleveren na bestelling

Wanneer u de keuze tussen zichtbare en onzichtbare as hebt gemaakt en de bestelling hebt geplaatst, moet er nog een keuze worden gemaakt. Namelijk hoe u de as wilt aanleveren. U kunt daarvoor de as meenemen naar of langs brengen in de winkel, maar u kunt ook gebruik maken van de speciale as verzendset. Met deze set kunt u de as via de post op een betrouwbare manier opsturen. Daarnaast kunt u ook zelf aanwezig zijn bij het plaatsen van de as. Lees er meer over in het artikel.

Heeft u verder nog verdere vragen? Neem dan gerust even contact met ons op of kom langs in de winkel in Gouda. 

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw memorie sieraad?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.