Hoe wordt een assieraad gevuld met as?

Het maken van een assieraad is een bijzonder proces. Hoe een sieraad met as wordt gemaakt en gevuld met as, leggen we uit in dit artikel.

Hoe wordt een assieraad gemaakt?

Wanneer u bij Memorie Sieraden een assieraad wilt laten maken, kunt u een kijkje nemen bij onze collectie van herinneringssieraden op de website. We hebben een uitgebreide collectie van asringen, ashangers, asarmbanden, asoorbellen en colliers. Wanneer u liever wat meer persoonlijke hulp wilt of een speciale wens heeft, kunt u een afspraak maken om langs te komen in de winkel. We nemen dan uitgebreid de tijd om uw wensen te bespreken. Wanneer we samen tot een ontwerp zijn gekomen, gaat meester-goudsmid Jos aan de slag met het maken van uw sieraad.

Allereerst wordt het sieraad getekend in een 3D programma. In deze tekening wordt ook de askamer al in het sieraad getekend. Wanneer de tekening klaar is, wordt het sieraad in een wasmodel geprint met een 3D printer. Aan de hand van het wasmodel wordt het sieraad gegoten. Daarna volgen nog een aantal handmatige stappen voor de afwerking van het sieraad. 

De askamer wordt al getekend in het 3D programma omdat de goudsmid op die manier precies weet waar de askamer zit. De askamer is een kleine cilindervormige ruimte die gevuld kan worden met as of haar van uw overleden dierbare(n). In de askamer past een klein mespuntje as of enkele haren. Deze askamer zit in ieder sieraad op een andere plek, omdat ieder sieraad anders is qua vorm en ruimte. 

Wilt u persoonlijk advies?

De ashangers Traan zijn opgeboomd en gegoten in het zilver. Hierna worden ze van de boom afgezaagd en afgewerkt.

De ashanger Traan is gevuld met het as van een overleden dierbare. De askamer wordt afgesloten met een zilveren afdekplaat en dicht gesoldeerd.

Standaard plekken van de askamer per sieraad

  • Bij een ring zit de askamer meestal aan de binnenkant op een plek waar de goudsmid goed toegang tot heeft. Vaak is dit aan de onderkant van de binnenkant.
  • De askamer bij een hanger zit vaak aan de achterkant. Bij een collier en armband wordt de askamer meestal in of bij het slot geplaatst.
  • De askamer bij oorbellen zit aan de achterkant achter de stenen en voor de pousette. Een pousette is het achterkantje waarmee u de oorbel aandrukt.
Mocht u willen weten waar de askamer zit in het sieraad dat u heeft besteld, dan kunt u dit navragen bij de goudsmid. De goudsmid kan in de 3D tekening precies zien waar de askamer geplaatst is.

Hoe wordt een assieraad gevuld met as?

Wanneer het sieraad gegoten is, kan de askamer worden gevuld met een mespuntje as of enkele haren. Dit wordt door de goudsmid gedaan. Hij of zij gaat natuurlijk uiterst zorgzaam te werk en gebruikt hiervoor speciaal gereedschap. Er is maar een klein beetje as of haar nodig om de askamer te vullen, de rest van de as krijgt u samen met het sieraad terug als alles klaar is.

Wanneer de askamer gevuld is, wordt deze afgesloten met edelmetaal of hars. Edelmetaal sluit de askamer helemaal af, hierdoor wordt het as onzichtbaar. Acrylhars zorgt ervoor dat de as zichtbaar blijft, u kunt kiezen voor hars in verschillende kleuren. 

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw assieraad?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een Memorie Sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.

As aanleveren

De as kan overigens op verschillende manieren worden aangeleverd. U kunt de as achterlaten in de winkel wanneer u een bestelling doet, maar u kunt ook gebruik maken van de as verzendset. Daarnaast kunt u zelf aanwezig zijn bij het plaatsen van de as. Wanneer u een sieraad online besteld of een bestelling doet in de winkel, kunt u aangeven of u dit wil. Wanneer het sieraad klaar is, nemen we contact met u op om een afspraak te maken voor het gezamenlijk plaatsen van de as. 

De afwerking

Nadat het sieraad gevuld is met een mespuntje as of enkele haren, kunnen eventuele stenen worden geplaatst. Daarna wordt het sieraad gepolijst. Als laatst wordt een eventuele gravure geplaatst. Al verschilt dat wel per gravure. Sommige gravures worden namelijk mee getekend of gelaserd, maar simpele gravures aan de binnenkant worden meestal als laatste erin gezet. Als het sieraad klaar is, kunt u deze ophalen in de winkel of we sturen het naar u op. 

Zelf aanwezig zijn bij het vullen van het assieraad

Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij het plaatsen van de as in uw sieraad. Het plaatsen van de as wordt in een aparte ruimte gedaan die afgezonderd is van de winkel. Hierdoor heeft u alle privacy om tijdens dit bijzondere moment aanwezig te zijn. U kunt aangeven dat u hierbij aanwezig wilt zijn door bij de personalisatie opties te kiezen voor ‘Ik wil aanwezig zijn bij het plaatsen van de as’ of u kunt dit tijdens uw winkelbezoek aangeven.

Een groot voordeel van het aanwezig zijn bij het plaatsen van de as in een sieraad is dat u de as niet hoeft achter te laten in de winkel of op hoeft te sturen. Het sieraad wordt voor u gemaakt en u ontvangt bericht van de goudsmid als uw sieraad gereed is. U kunt dan met de goudsmid en dag en tijdstip uitkiezen die voor u goed uitkomt (alleen doordeweeks). Het sieraad wordt vervolgens in uw bijzijn gevuld met het as van uw overleden dierbare(n). Het sieraad wordt afgewerkt en u kunt het sieraad dezelfde dag mee naar huis nemen.

Het aanwezig zijn bij het plaatsen van de as kost € 35,00 per order. 

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw memorie sieraad?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.