Een herdenkingssieraad is niet te onderscheiden van een ander sieraad. U als drager weet echter, dat dit sieraad meer als alleen een sieraad is: het is een tastbare herinnering aan uw dierbare die helaas niet meer aanwezig is. 

Een herdenkingssieraad dragen is een bijzondere manier om uw geliefde te koesteren en kan veel troost bieden in een moeilijke tijd. 

We zullen u in dit artikel informatie geven over een herdenkingssieraad laten maken in zijn werk gaat.

Het personaliseren van deze sieraden draagt bij aan hun betekenis – elk stuk vertelt een uniek verhaal, soms op subtiele wijze, soms expliciet. Of het nu gaat om het herdenken van een partner, vriend of familielid of zelfs een huisdier, deze unieke sieraden worden gemaakt om zo’n belangrijke persoon of dier in ons leven te vieren en te eren.

Memorie Sieraad vullen met as

het plaatsen van as in hanger traan

Bicolor ashanger vingerafdruk rond met zirkonia
Bicolor ashanger vingerafdruk rond met zirkonia

hanger Traan (klein) in geelgoud met Zirkonia edelstenen

Het proces van een assieraad op maat

De eerste stap: overleg en keuze van het ontwerp

Het proces van een herdenkingssieraad laten maken begint met een afspraak met een van onze goudsmeden. U gaat naar het atelier voor een overleg. Hier bespreken we uw wensen en kiezen we samen het ontwerp.

 • Voorbeelden van ontwerpen kunnen zijn: hangers, ring met as of armbanden en oorbellen.
 • U kunt ook uw eigen unieke idee inbrengen.

Hoe as wordt verwerkt in het sieraad

Nadat uw herdenkingssieraad met as is vervaardigd, zullen we de as plaatsen in het sieraad. Dit is een delicaat proces dat met veel respect wordt uitgevoerd. 

 • De as kan zichtbaar of onzichtbaar worden verwerkt.
 • We gebruiken slechts een klein beetje as, niet meer dan een mespuntje.
 • U kunt kiezen om bij de plaatsing van de as aanwezig te zijn.

Tijdlijn en verwachtingen voor de levering

Tot slot bespreken we de tijdlijn. Wanneer kunt u uw persoonlijke assieraad verwachten?

 • De tijd die onze goudsmeden nodig hebben om uw herdenkingssieraad te maken ligt tussen 6 en 8 weken.
 • Als u heeft besloten om bij de asplaatsing aanwezig te zijn, zullen we met u een afspraak maken. Na de plaatsing wordt uw assieraad afgewerkt en kunt u het gelijk dragen.

Betekenis en waarde van assieraden

Assieraden hebben een diepe symbolische betekenis en bieden emotionele ondersteuning aan nabestaanden. Ze helpen ons om in tastbare vorm de verbinding met onze geliefden te behouden.

assieraad hart met zichtbare as

asring solitair

Symboliek in assieraden

Een assieraad is niet zomaar een sieraad. Het bevat de as van een overledene, wat het meer dan gewoon een ring of hanger maakt. Het symboliseert de aanwezigheid, herinneringen en liefde die u voor uw dierbare heeft en had.

Emotionele waarde

Het dragen van een assieraad kan troost bieden tijdens het rouwproces. Het houdt u dicht bij uw geliefde, waardoor u hun afwezigheid misschien iets makkelijker kunt verdragen.

 • Statistieken tonen aan dat veel mensen baat hebben bij het dragen van herdenkingssieraden tijdens hun rouwproces.
 • Velen vinden troost in deze fysieke connectie, zoals blijkt uit persoonlijke getuigenissen op sociale media.

Nieuwe trends in herdenkingssieraden

Populaire stijlen en ontwerpen

Herdenkingssieraden zijn tegenwoordig erg gewild. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen en ontwerpen. U kunt hierbij denken aan:

 • Hangertjes met een vingerafdruk zijn populair.
 • Een ring met zichtbare of onzichtbare as.
 • Andere assieraden zoals bijvoorbeeld oorbellen of een herdenkingssieraad armband of ketting kunnen behalve as ook edelstenen en een vingerafdruk bevatten.

Invloed van technologie

Technologie speelt een grote rol bij het maken van deze sieraden. Het helpt bij de productie en personalisatie.

 • 3D-printtechnieken worden gebruikt voor het maken van unieke ontwerpen.
 • Graveertechnologie met behulp van laser maakt gepersonaliseerde inscripties in het handschrift van u of uw dierbare mogelijk.

Hier is een kort overzicht in de vorm van een tabel over nieuwe trends in assieraden:

Trend Kenmerken Voorbeelden
Minimalisme Eenvoudige ontwerpen met kleine askamers en subtiel gebruik van edelstenen of gravures. Een kleine ashanger met een minimalistisch ontwerp.
bijv. ashanger traan of ster
Natuurlijke elementen Geïnspireerd door de natuur, met organische vormen en materialen zoals hout, parelmoer of edelstenen. Een hanger met een houten inleg waarin as is verwerkt.
Aanpasbaarheid Individuele ontwerpen die toestaan ​​dat askamers worden toegevoegd voor persoonlijke aanpassing. Een armband met meerdere verwisselbare asbedels.
Gepersonaliseerde gravures Het toevoegen van speciale data, namen of boodschappen in het handschrift van de overledene op de assieraden. Een ashanger met de naam en geboortedatum van de overledene of een mooie spreuk of koosnaam gegraveerd.
Kleuren en edelstenen Gebruik van kleurrijke edelstenen zoals saffieren, robijnen of gekleurde diamanten om een unieke uitstraling te creëren. Een ring met een saffier en een verborgen askamer

Milieuvriendelijke materialen

De trend naar duurzaamheid is ook zichtbaar in herdenkingssieraden. Veel juweliers kiezen voor milieuvriendelijke materialen.

 • Gerecycled goud en zilver zijn populair. Zo kan de trouwring van uw vader, moeder of partner gebruikt worden voor het maken van een herdenkingssieraad.
 • Sommige merken gebruiken hout of glas uit duurzame bronnen.

Het laten maken van een herdenkingssieraad is een mooie manier om een blijvende herinnering te laten creëren. Met alle nieuwe trends en technologieën kunt u iets speciaals laten maken dat past bij u en uw geliefde en uw relatie perfect weergeeft.

Advies voor persoonlijke rouwsieraden

Het juiste ontwerp kiezen

Bij het laten maken van een herdenkingssieraad is de keuze van het ontwerp erg belangrijk. Het moet iets zijn dat echt bij u en uw dierbare past.

 • Denk aan symbolen die belangrijk voor u zijn zoals de plaats waar u elkaar heeft ontmoet, de stad waar u ten huwelijk werd gevraagd of het krabbeltje dat uw dierbare achterliet.
 • Misschien wilt u een letter of datum in het herdenkingssieraad verwerken.

Een persoonlijk ontwerp maakt het sieraad extra speciaal.

Verzorging en onderhoud

Goede zorg kan de levensduur van uw rouwsieraad verlengen. Een paar eenvoudige stappen kunnen helpen.

 1. Maak het sieraad regelmatig schoon met een zachte doek.
 2. Vermijd contact met chemicaliën zoals parfum of chloor.
 3. Bewaar het sieraad op een veilige plaats als u het niet draagt.

Communicatie met uw juwelier

Om het voor u perfecte herdenkingssieraad te maken is communicatie met de goudsmid van groot belang. We luisteren naar uw wensen en ideeën.

 • Tijdens een gesprek met onze goudsmid word besproken wat mogelijk is binnen uw budget.
 • U kunt vragen naar schetsen of 3D-modellen om te zien hoe het eindresultaat eruit kan zien.

zegelring in roségoud 

Oorbellen Edelweiss zilver 

armband vingerafdruk geelgoud

In het kort: De troost van herinneringssieraden

Het dragen van een herdenkingssieraad is een bijzondere manier om dichtbij u geliefde te blijven. Of het nu gaat om assieraden, vingerafdruksieraden of sieraden met een speciale betekenis, ze bieden allemaal troost en houden de herinnering levend. 

We helpen u graag om het perfecte rouwsieraad te vinden dat past bij uw persoonlijke stijl en wensen. Neem contact met ons op voor advies of kijkt u op uw gemak door onze collectie op onze webpagina voor inspiratie.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn assieraden?

Assieraden zijn sieraden die een kleine hoeveelheid as bevatten van een overledene als aandenken.

Hoe worden herdenkingssieraden gemaakt?

Een herdenkingssieraad laten maken wordt bij Juwelier Jos verzorgt volgens uw wensen, dus volledig op maat. Dit betreft de keuze van het edelmetaal, het gebruik van edelstenen, het plaatsen van een gravure of andere persoonlijke voorkeuren.

Kan ik mijn eigen ontwerp voor een herdenkingssieraad aanleveren?

Ja, Juwelier Jos biedt de mogelijkheid om samen met u een uniek ontwerp te creëren dat uw dierbare eer aandoet.

Wat zijn nieuwe trends in rouwsieraden?

Enkele nieuwe trends in rouwsieraden zijn onder andere vingerafdruksieraden en sieraden met een speciale betekenis, zoals geboortestenen of initialen.

Hoe zorg ik voor mijn herdenkingssieraad?

De verzorging van uw herdenkingssieraad is vrij eenvoudig. Maakt u uw sieraad regelmatig schoon met een zachte doek. Heeft u voor een herdenkingssieraad gekozen met zichtbare as, moet u voorzichtig zijn met de zon. Fel zonlicht kan het epoxyhars uit laten drogen. U krijgt van ons de juiste instructies mee om voor uw herdenkingssieraad te zorgen. 

In het geval dat u uw herdenkingssieraad niet draagt, bewaart u het op een veilige plek waar het niet kan beschadigen. 

Kan ik advies krijgen bij het kiezen van een rouwsieraad?

Ja, Juwelier Jos biedt persoonlijk advies aan om u te helpen bij het vinden van het perfecte sieraad dat past bij uw wensen en stijl.