Wat is het verschil tussen witgoud, geelgoud en roségoud?

Eerder schreven we al over de verschillen tussen 14, 18 en 21 karaat goud. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat het verschil is tussen witgoud, geelgoud en roségoud.

Wilt u persoonlijk advies?

3 verschillende kleuren

Het zichtbare verschil tussen witgoud, geelgoud en roségoud zit hem zoals de naam als zegt in de kleur. Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien.

We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur. Dit fijne goud is erg zacht, dat maakt het buigbaar en haast kneedbaar. In Nederland zien we dit vrijwel niet terug, vooral omdat het te buigbaar is. Ook slijt het snel en wanneer het ergens langs schuurt kan het sieraad gemakkelijk beschadigd raken. Daarnaast staat de donkergele kleur iets minder bij een witte huid. In Nederland is 14 karaat goud daarom het meest gangbare. In warme landen waar de bevolking overwegend van kleur is, zien we wel goud in hogere karaten.

Het veranderen van de karaten en daarmee het veranderen van de hardheid zorgt dus al voor de verschillen in kleur. Maar om witgoud en roségoud te krijgen, worden er nog andere samenstellingen gemaakt. Hierbij zijn al samenstelling volledig anders. We bespreken het per kleur.

Geelgoud

Om geelgoud te krijgen, worden er andere metalen toegevoegd. In dit geval zijn dat zilver, zink en nikkel. Hiermee wordt het goud verstevigd en verandert de diepe gouden kleur in een lichtere variant. Zoals gezegd werken we in Nederland vooral met 14 karaat goud. Dit is bij Memorie Sieraden ook het geval. Op aanvraag kunnen we ook sieraden van 18 karaat goud vervaardigen.

Wilt u persoonlijk advies?

Witgoud

Witgoud ontstaat door het toevoegen van koper, palladium, zilver, nikkel en zink. Zo krijgt het de zilverachtige kleur. Ook hierbij wordt de samenstelling zo gedaan dat het goud 14 karaat blijft.

Roségoud

In het geval van roségoud wordt het goud gemengd met zilver en koper. De verhouding blijft nog steeds zo dat het goud 14 karaat goud is. Het koper in deze samenstelling zorgt voor de rode kleur.

Naast het veranderen van de kleur hebben deze samenstelling ook als voordeel dat ze slijtvaster zijn dan 21 karaat goud.

Nieuw: zilver met palladium

Over slijtvast gesproken. Tegenwoordig werken we bij Memorie Sieraden op aanvraag met een nieuw zilvergehalte. Dit is zilver dat is gemengd met palladium. Het grote voordeel van dit zilver is dat het niet zwart wordt, dat scheelt dus enorm in het onderhouden en schoonmaken van zilveren sieraden. Deze nieuwe samenstelling van zilver is hoger in aankoopprijs en daarmee gaat de prijs van het sieraad ook omhoog, maar u krijgt er veel waarde en een sieraad van hoge kwaliteit voor terug.

Welk edelmetaal past bij mij?

Nu u weet hoe het zit met de verschillende kleuren goud is het goed om uit te zoeken welke kleur bij u past. Het belangrijkste is natuurlijk om te kijken welke kleur uw voorkeur heeft en welke kleur het beste bij uw huidskleur past. Ook is het fijn, wanneer u sieraden wilt combineren, dat het past bij de sieraden die u al heeft en graag draagt. Daarbij is het goed om te weten dat het dragen van verschillende edelmetalen bij elkaar ook heel mooi kan staan.

Wat ook mee kan spelen in uw keuze is de prijs van het edelmetaal. Wilt u een mooi sieraad van hoge kwaliteit, maar heeft u iets minder bestedingsruimte? Ga dan voor een mooi zilveren sieraad. Wanneer u iets ruimer in budget zit, kunt u ook kiezen voor het zilver met palladium, om zo de duurzaamheid van uw sieraad te vergroten. Heeft u meer bestedingsruimte, kies dan voor een van de gouden sieraden. Het grote voordeel hiervan is dat het altijd zijn waarde zal behouden. 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel laat het ons weten. 

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw memorie sieraad?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.