Zilver schoonmaken met soda of dreft, wel of niet doen?

Wilt u advies?

In dit artikel vertellen we u graag meer over ons en over wat we precies allemaal doen. Want naast dat u bij ons terecht kunt voor gedenksieraden, kunnen we nog veel meer voor u betekenen. Memorie Sieraden is namelijk onderdeel van Juwelier Jos. Kom gerust eens langs in de winkel, of lees eerst even verder.
Op deze ashanger in de vorm van een hart is een vingerafdruk van een overleden dierbare geplaatst. Aan de achterkant is een askamer gemaakt.

Viezigheid op uw zilveren sieraden

Zilver wordt zwart doordat het een chemische reactie aangaat met waterstofsulfide. Dat is een heel normaal proces en het wordt ook wel ‘oxidatie’ genoemd. De snelheid waarmee uw sieraad zwart wordt hangt af van twee dingen. Namelijk de luchtvochtigheid van de plaats waar u bent en de zuurtegraad van uw huid. Naast dat zilver oxideert, worden uw sieraden ook vuil van het vet dat afkomstig is van uw huid.

Om de kwaliteit van je sieraden goed te houden en de glans te behouden, is het verstandig om je sieraden zo nu en dan schoon te maken. Zowel het schoonmaken met soda als met dreft, zijn snelle manieren om je sieraad weer schoon te maken. Bedenk echter wel dat dit alleen een manier is om je sieraad weer op te lappen. Het haalt krassen niet weg en ook kunnen niet alle sieraden er tegen, met name sieraden met stenen. Wil je je sieraad echt goed houden, dan doe je er verstandig aan om je sieraad minimaal eens per jaar door de juwelier te laten onderhouden. Je houdt je zilveren sieraden ook langer mooi, door ze regelmatig schoon te maken met een zilverpoets doekje.

Zilver schoonmaken met Soda​

Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt. Leg uw zilveren sieraden op het velletje aluminiumfolie, zorg ervoor dat ze in contact zijn met de folie, anders werkt het proces niet. Draai uw sieraden na een kwartiertje om. Laat ze nog even liggen en spoel heel goed af met water. Maak ze droog met een schone doek. Denk er wel om dat u niet te hard poetst. Dan beschadigt u het zilver. Schrik niet van de zwavelgeur die vrij komt. Dat is heel normaal.

Let wel op dat niet alle sieraden geschikt zijn om schoon te worden gemaakt met soda. Vooral sieraden met edelstenen of sieraden met donkere delen zijn niet geschikt voor een badje met soda. De donkere delen kunnen oplichten en de edelsteen kunnen flink worden aangetast door het zoute water.

Tip: Voordat u uw sieraden in een badje met soda legt, doet u er verstandig aan om uw sieraden even schoon te maken. Gebruik hiervoor een poetsdoek of maak uw sieraad schoon met dreft. Zo wordt uw sieraad goed ontvet.

Zilver schoonmaken met Dreft

image-szilver-schoonmaak-002

Wanneer u uw zilveren sieraad wilt ontvetten kunt u deze schoonmaken met Dreft. Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo’n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen. Spoel uw sieraad goed af en droog na met een schone doek.

De voorkeur van afwasmiddel gaat vooral uit naar de groene Dreft omdat die heel goed ontvet. Dat is belangrijk omdat het meeste vuil op uw sieraad afkomstig is van vet van uw huid. Let echter ook hier op wanneer uw sieraden Swarovski zirkonia’s, edelstenen of diamant hebben. Sommige stenen en diamanten kunnen kapot gaan, of ze kunnen dof worden of verkleuren wanneer ze in aanraking komen met water en/of afwasmiddel.

Andere huis-tuin-en-keuken middelen

U kunt op het internet allerlei andere huis-tuin-en-keuken middeltjes vinden die uw zilver kunnen poetsen. Tandpasta, krijt, zure melk, ammonia, sigarettenas, baby zalf en ketchup passeren allemaal de revue. Door de zuurgraad of de schurende werking, hebben ze allemaal hun functie. Wilt u uw sieraden goed houden, gebruik deze middelen dan niet te vaak. Voorkomen door goed onderhoud is beter dan genezen. Maak dus gebruik van de zilverpoetsdoek die u bij uw sieraad geleverd krijgt.

Ook is het belangrijk dat u jaarlijks uw sieraad laat controleren bij ons in de winkel. Er wordt dan gekeken of de zettingen nog goed zijn, stenen nog goed zitten en uw sieraad wordt schoongemaakt en gepolijst. Dit valt onder service en u hoeft hier niet voor te betalen. Op deze manier zal u het langst plezier hebben van uw sieraad en kan het generatie op generatie doorgegeven worden.

Tip: u kunt ook gebruik maken van zilverpoets die speciaal gemaakt is voor het onderhoud van uw zilveren sieraden. De middelen van Hagerty zijn zeer goed en ook niet duur. Naast zilverpoets zijn er ook middelen om uw gouden sieraden te onderhouden.

Zilveren sieraden onderhouden

Naast het schoonmaken van uw sieraden en de jaarlijkse onderhoudsbeurt bij Juwelier Jos, zijn er nog een aantal manieren hoe u uw zilveren sieraden kunt onderhouden.

  • Doe uw zilveren sieraden af voor het sporten. Zweet zorgt er voor dat uw sieraden sneller oxideren. Ook als u gaat zwemmen in een zwembad of in de zee, doet u er goed aan uw sieraden af te doen. 
  • Doe ook uw sieraden af voordat u gaat slapen. ‘s Nachts transpireert u en dat is niet goed voor uw sieraden. Doe ze de volgende dag pas om als u uw make-up en haar hebt gedaan. In make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten zitten namelijk zwavelhoudende stoffen die uw sieraden aantasten.
  • Draag zorg voor uw sieraden door ze niet te dragen bij het schoonmaken van uw huis. Ook is het niet verstandig uw sieraden te dragen wanneer u uw handen wast met zeep. Al kan dat laatste zo nu en dan geen kwaad. 
  • Kom als laatste zo min mogelijk in contact met zwavel houdende producten, zoals elastiek, wol, rubber of eieren. Bent u ziek? Ook dan is het beter uw sieraden af te doen omdat u dan vaak ook transpireert.