Moeilijkste sieraad om te maken

Goudsmeden is een precisie werkje. Er wordt gewerkt met kostbaar materiaal en er wordt klein gereedschap gebruikt. Ook moet het eindresultaat perfect zijn. Goed passend, mooi afgewerkt en stenen die goed vast zitten. Toch zijn de sieraden zelf niet het meest ingewikkeld. Het moeilijke zit hem met name in de sluiting, harder materiaal en bijzondere stenen. 

Moeilijke sieraden om te maken

Bij ons kunt u terecht voor alle mogelijke sieraden. Asarmbanden, asringen, ashangers, asoorbellen en colliers. Omdat Jos en de andere goudsmeden al jaren in het vak zitten, draaien zij hun hand bijna nergens meer voor om. Wat ook helpt is dat sieraden eerst worden getekend in een 3D programma, daarna worden ze met een wasmodel gegoten. Zo kunnen we ook ingewikkelde vormen maken. Gravures kunnen worden gezet met een laserapparaat. Daardoor kunnen naast een naam en een datum nog veel meer speciale gravures worden gezet.

Memorie Sieraden moeilijke sieraden ring
Memorie Sieraden moeilijke sieraden oorbellen
Memorie Sieraden moeilijke sieraden andere ring

Moeilijkste onderdelen van een sieraad

De sieraden zelf zijn dus niet het lastigste. Toch zijn er een aantal onderdelen die wel lastiger zijn om te maken. 

1. De sluiting

Het moeilijkste onderdeel van een sieraad is het slot. Deze moet niet alleen goed sluiten maar ook goed genoeg open kunnen gaan om het sieraad om te doen en strak genoeg dicht zitten om niet open te kunnen gaan tijdens het dragen. Een kostbaar sieraad verliezen willen we natuurlijk voorkomen.

Meestal wordt het slot door de goudsmid cq juwelier gekocht, omdat dat in praktijk de beste oplossing blijkt te zijn. Toch zijn er ook sieraden waarbij de goudsmid zelf een slot moet maken. Een slot kan dan wel redelijk snel lam worden en moet dus regelmatig door de juwelier worden gecontroleerd of gesteld. Ook kan het maken van een slot meer tijd in beslag nemen omdat het soms een aantal keer opnieuw moet worden gemaakt. Met het slot van de armband hieronder zijn we al geruime tijd bezig.

De klant wil graag een armband van leer met een zilveren sluiting. In de sluiting wordt as van een overleden dierbare geplaatst. Het eerste waar de goudsmid tegenaan loopt is het vastmaken van het leer aan het zilver. Dit is in feite niet heel lastig omdat er zilveren pinnen voor worden gebruikt. Toch is het in dit geval lastiger omdat het leer dun is en de zilveren sluiting niet erg groot. Daarnaast moet de sluiting bescheiden en vriendelijk zijn maar ook praktisch en veilig. In het geval van deze armband is het moeilijk om daar de balans in te vinden. De lipsluiting moet lang genoeg zijn, maar tegelijkertijd kan deze ook weer niet te lang zijn. 

Memorie Sieraden moeilijke sieraden sluiting
Memorie Sieraden moeilijke sieraden armband met sluiting
Memorie Sieraden moeilijke sieraden lipsluiting

2. Gekleurde stenen

Veel klanten kiezen voor een sieraad met een steen. Deze wordt in het sieraad gezet nadat deze is gevormd, geschuurd en gepolijst. Daarna wordt er een gaatje geboord op dezelfde maat als de steen of steentjes. Er zijn daarna vier verschillende manieren om stenen in een sieraad te zetten.

  • Impregnatie setting: Wanneer stenen worden gezet met een impregnatie setting worden ze vastgezet met een stekertje. De pootjes van het stekertje zetten het steentje klem.
  • Invisible setting: Zoals de naam al doet vermoeden, zie je bij een invisible setting geen pootjes. Het steentje wordt stevig vastgedraaid in het gaatje in het sieraad.
  • Zetkast: Sommige sieraden hebben boogjes waardoor open ruimtes ontstaan. Soms kiezen klanten ervoor om die ruimte een steen te plaatsen. Het steentje wordt dan in een zetkast gezet, de bodem van deze zetkast zorgt ervoor dat de zetkast vast zit aan de ring.
  • Chaton: Een chaton is een setting met steentjes. De pootjes worden eerst in de juiste vorm gezet en daarna klikken we het steentje er in vast.

De setting is zelf niet heel ingewikkeld en wanneer er wordt gekozen voor kleurloze stenen wordt het helemaal zonder moeite gedaan. Gekleurde stenen maken het ingewikkelder. Het steentje mag tijdens de afwerking geen beschadiging en dus kleurverschil op lopen. Daarnaast kunnen veel gekleurde stenen niet tegen de materialen waarmee we het sieraad afwerken. 

Onze ambachten

Aanwezig zijn bij het plaatsen van de as

Ambacht & vakmanschap 

Persoonlijke hulp bij aankoop

Duurzaam & Innovatief

3. Het materiaal

Sieraden kunnen in verschillende materialen worden gemaakt. Goud en zilver zijn natuurlijk de standaard keuze, maar er bestaan ook sieraden van bijvoorbeeld staal en titanium. De laatste twee materialen zijn harder. Dit heeft als voordeel dat ze minder snel beschadigen. Het nadeel is echter dat het harde materiaal veel minder buigzaam is dan bijvoorbeeld goud. De buigbaarheid van een materiaal kan invloed hebben op hoe ingewikkeld een sieraad is. Het kan er zelfs voor zorgen dat een sieraad niet in een bepaalde vorm gemaakt kan worden. Kiest u overigens voor goud of zilver, dan treedt dit probleem niet op. 

Laat een uniek assieraad maken

Heeft u een idee voor een assieraad in gedachten, maar kunt u deze niet in standaard collectie vinden? 
Neem dan contact met ons op om een afspraak te plannen.
Wij kunnen vrijwel elk idee omzetten naar een tastbaar en draagbaar sieraad.