Hoe meet je je ringmaat?

Het meten van uw ringmaat komt heel precies. U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met een ring die u al heeft en een liniaal om de diameter op te meten, maar dit levert niet altijd het goede resultaat.  Daarom in dit artikel; hoe meet je je ringmaat? We behandelen drie verschillende opties en leggen uit wat het verschil is tussen ringen van verschillende diktes.

Ringbos aanvragen om uw ringmaat te bepalen

Bij de meeste juweliers kunt u een ringbos aanvragen. Dit is een soort sleutelbos, maar dan met allerlei ringen eraan in verschillende maten. Zo kunt u heel gemakkelijk uw ringmaat bepalen. Bij Memorie Sieraden kunt u gemakkelijk een ringbos aanvragen via de mail of via de telefoon. U krijgt dan een pakketje opgestuurd, met bijgeleverde instructies:

  • Haal de ringmaat uit de envelop.
  • Schat wat ongeveer uw grootte is en probeer deze maat.
  • Beweeg de ring heen en weer om deze af te krijgen. De ringmaat is correct als u de ring met lichte weerstand af krijgt. Krijgt u de ring erg makkelijk af en hangt hij losjes om uw vinger? Probeer dan een maatje kleiner.
  • Op de ringen staan maten. Noteer de juiste ringmaat bij de desbetreffende vinger. U kunt er ook voor kiezen om een kleine sticker of kaartje aan de juiste ringmaat te hangen.
  • U hoeft de bos met ringmaten niet naar ons retour te sturen. Deze mag u houden en kunt u in te toekomst nogmaals gebruiken voor het opmeten van uw ringmaat.
Wanneer u zelf aan de slag gaat met het meten van uw ringmaat, is het goed om rekening te houden met onderstaande punten. Zo weet u zeker dat u de juiste ringmaat meet en dat uw nieuwe ring als gegoten zal zitten.
  • Probeer uw vinger niet op te meten als uw handen koud of juist heel warm zijn. Door temperatuurverschillen kunnen uw vingers dikker of dunner worden. Meet uw vinger dus als uw handen een normale temperatuur hebben.
  • Wilt u nauwkeurig meten? Meet uw ringmaat dan op twee verschillende tijden op twee verschillende dagen. Dan weet u zeker dat u goed zit.
  • Uw rechter- en linkerhand zijn altijd verschillend van maat. Als u de ringmaat wilt weten van uw linker ringvinger, meet dan echt uw linker ringvinger. U kunt er niet van uitgaan dat uw rechter ringvinger dezelfde ringmaat heeft. Om dit zeker te weten, raden we aan om beide vingers op te meten en de ringmaten te noteren.
  • Meet u toch uw eigen ring op, doe dit dan met een ring die perfect zit. U kunt de doorsnede meten met een liniaal, de doorsnede aan de binnenzijde in millimeters is uw ringmaat. Hieronder staat nog een handige tabel met daarbij de precieze maten.
  • Geen ring die goed zit, maar toch zelf aan de slag? Meet dan de omtrek van uw vinger op. U kunt voor het opmeten van de omtrek van uw vinger bijvoorbeeld gebruik maken van een koordje dat u om uw vinger doet. Vervolgens kunt u de doorsneden opmeten met een meetlint of liniaal. Let wel op dat het koordje niet te strak zit en zorg ervoor dat het koordje nog om de knokkel heen kan.
Hieronder vindt u de tabel met de precieze maten op basis van het aantal millimeters:
Memorie Sieraden Hoe meet je je ringmaat tabel

Bij een lokale juwelier

Wanneer u online een ring wilt bestellen en twijfelt over de maat kunt u ook even langsgaan bij de lokale juwelier. Houd er rekening mee dat een brede ring vaak strakker zit en dus een grotere maat nodig heeft. Wilt u dus een brede ring bestellen via de webshop, probeer bij de lokale juwelier dan ook een brede ring. Wilt u een smalle ring kopen? Onthoud dan dat een smalle ring vaak wat losser zit. Laat daarom uw ringmaat opmeten met een smalle, soortgelijke ring. U kunt bij de juwelier zelf in de weer gaan met een paar verschillende ringen, maar vraag ook gerust even hulp. De juwelier in kwestie helpt u vast graag met de juiste benodigdheden.
Hoe meet je je ringmaat Memorie Sieraden

Langskomen bij Memorie Sieraden

Wanneer u bij ons in de winkel een ring bestelt meten we uiteraard de goede maat direct op. Eventueel kunnen we ook uw andere vingers meten of de verschillen tussen een brede en een smalle ring.

Wanneer u via onze webshop een herinneringssieraad wilt kopen, kan het ook prettig zijn om bij ons langs te komen in onze winkel. Vooral wanneer u in (de buurt van) Gouda woont, kan dit fijn zijn. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Loop gewoon even langs, er is altijd wel iemand in de winkel die u kan helpen.

Hopelijk hebben we u zo een goed en duidelijk antwoord gegeven op de vraag ‘hoe meet je je ringmaat?’. Mocht u verder nog vragen hebben dan horen we dat graag.