Hoe komt een gravure in een ring?

Graveren is niets nieuws, het wordt al eeuwenlang gedaan op verschillende materialen. Denk maar eens aan de hiërogliefen in de piramides en de kopergravures die werden gebruikt als druktechniek. Tegenwoordig zien we in veel sieraden een gravure. Door het plaatsen van een gravure wordt een sieraad nog vele malen persoonlijker. Maar wat voor soorten gravures zijn er? En hoe worden gravures geplaatst? We leggen het u graag uit.

Het is goed om te weten dat een ring op een aantal plaatsen gegraveerd kan worden. Zowel de binnenkant, de buitenkant en de zijkant van de ring zijn geschikt. Naast ringen kunnen ook hangers, horloges of bijvoorbeeld de poten van uw bril gegraveerd worden. 

Wilt u persoonlijk advies?

Verschillende technieken

Voor het plaatsen van gravures kunnen verschillende technieken worden gebruikt. We lichten dit hieronder toe.

1. Diamantstift

Graveren met diamantstift is een techniek die met de hand wordt gedaan. Het wordt al vanaf de jaren 30 toegepast. Zoals de naam al zegt is de diamantstift een soort pen met een diamantkop, daarmee worden krassen in het materiaal gezet. Het is een heel precies werkje. Graveren met een diamantstift is helaas heel beperkt in de mogelijkheden. Maar weinig gravures zijn mogelijk en de gravure is niet goed zichtbaar, ook zal de gravure snel slijten.

2. Laseren

Laseren is een nieuwere manier van graveren dan graveren met een diamantstift en wordt tegenwoordig bijna altijd gebruikt. Een laser werkt met een intense lichtbundel. Deze lichtbundel zorgt ervoor dat er letterlijk op elk oppervlak gegraveerd kan worden. Bovendien is de laser zeer nauwkeurig. Een minimale lijndikte van 0,03 mm staat toe om de meest gedetailleerde ontwerpen te graveren. De laser is verbonden met een computerprogramma en een digitale scanner. Het ontwerp wordt gescand en direct naar de laser gestuurd.

Door gebruik te maken van een laserapparaat zijn de mogelijkheden voor gravures eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan logo’s, foto’s van dierbaren of uw huisdier, een afbeelding van een landschap of stad, een tekst in het handschrift van een dierbare of een afbeelding van uw lievelingsbloem.

In tegenstelling tot het traditionele graveren, waar een vlakke ondergrond nodig is, is dit bij laseren niet het geval. Er kan een haarscherpe gravure aangebracht worden op bolle of holle oppervlakken zoals de binnen- of buitenkant van een ring of op een hanger. Andere sieraden behoren ook tot de mogelijkheden.

Naast het graveren van sieraden kan de lasergravure ook worden gebruikt voor andere objecten. Denk bijvoorbeeld aan bestek, een uurwerk, een naamplaatje voor aan de riem van uw huisdier of bijvoorbeeld een informatiebord voor uw bedrijf of een gepersonaliseerd naamplaatje voor bij de voordeur.

Naast dat een laserapparaat veel meer mogelijkheden biedt, wordt de gravure ook dieper gezet. Hoe diep precies, stemmen we met u af, omdat dit invloed heeft op de prijs. Hierbij is het goed om te vermelden dat een diepere gravure minder gevoelig is voor slijtage.

Goed om te weten dat laseren wel studie vergt. Wij hebben inmiddels al een aantal jaar ervaring. Met deze expertise kunnen we u goed helpen, ook kunnen we u goed adviseren omdat we kennis hebben van de mogelijkheden met verschillend materiaal. 

Wilt u advies over een gravure?

3. Meegieten in een sieraad

Een andere manier om een gravure in een sieraad te zetten, is door het mee te laten gieten in het sieraad. Wanneer we deze manier toepassen wordt de gravure getekend in het ontwerp dat we maken op de computer. Meegieten geeft meer reliëf dan laseren of diamantstift en wordt in nieuwe sieraden vaak toegepast. Vooral wanneer wordt gekozen voor een gravure als een vingerafdruk, wordt het meegegoten. Een voordeel van het meegieten is dat het niet slijt. Een nadeel van meegieten is dat het veel duurder is omdat het ontwerpen meer tijd en precisie kost. Wat ook een nadeel is, is dat het alleen kan met sieraden die speciaal voor u worden gemaakt. In een bestaand sieraad of voorwerp is meegieten niet mogelijk. 

Welke gravures zijn mogelijk?

Gravures maken een sieraad heel persoonlijk. De soorten gravures zijn, vooral door gebruik te maken van de lasertechniek, eindeloos. Ontwerpen die een sieraad echt persoonlijk maken zijn gravures in het handschrift van een dierbare. In dit handschrift kan bijvoorbeeld een belangrijke datum worden geschreven. Een andere mooie gravure in het handschrift van een dierbare is een quote uit de belofte die op de huwelijksdag is uitgesproken. Vaak wordt dit gedaan wanneer iemand is overleden, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Make a memory is ook juist iets dat bij de mooie momenten in het leven past.

Naast een quote, een datum of een naam zijn er nog veel mee gravures mogelijk. We noemden er net al een aantal, maar we lichten ze hier nog wat verder toe. 

Kom langs in onze winkel

Wilt u persoonlijk advies tijdens het uitzoeken van uw assieraad met gravure?

U kunt een afspraak maken voor het uitzoeken van een Memorie Sieraad in onze winkel in Gouda. 

Wij helpen u graag persoonlijk.

1. Vingerafdruk

Wanneer u een haarscherpe vingerafdruk van uw geliefde heeft, kunt u deze op uw ring laten graveren. Het is ook mogelijk dit te graveren op een hanger
. Het kan gaan om een vingerafdruk van uw pasgeboren kindje, van uw partner of misschien van uw overleden familielid. In het laatste geval kunt u aan de begrafenisondernemer vragen of hij of zij een vingerafdruk kan nemen, maar wanneer u weet dat een geliefde niet lang meer zal leven, kunt u in een mooi persoonlijk gesprek vragen of u een vingerafdruk van de persoon mag, zodat u dat later als herinnering bij u kunt dragen. 

In onze webshop met assieraden kunt u zien hoe een vingerafdruk op een sieraad staat. 

2. Foto van persoon of dier

Heeft u een duidelijke foto van een persoon of dier, dan kan deze ook worden gegraveerd. Dit is vooral mooi op een bredere ring, maar ook in een hanger kan dit goed. Zo draagt u uw trouwe huisdier of dierbare altijd bij u en kunt u altijd even naar hem of haar kijken.

3. Het familiewapen, het logo van een bedrijf of voetbalclub

Wanneer uw familie een familiewapen heeft is het ook mooi deze te graveren op bijvoorbeeld een zegelring
. Een uniek en persoonlijk sieraad dat u altijd zal verbinden aan uw familie. Heeft u een eigen bedrijf of bent u groot fan van een bepaalde voetbalclub? Ook die logo’s kunt u vereeuwigen in een sieraad. 

4. Een landschap of silhouet van een stad of gebouw

Heeft u een mooie foto van een landschap dat u dierbaar is omdat u het zo mooi vond of er fijne herinneringen aan heeft? Ook dat kan in een sieraad worden gelaserd. Daarnaast is ook het silhouet van een stad goed te laseren op een ring. Heeft u dierbare herinneringen aan een bepaald gebouw, bijvoorbeeld uw ouderlijk huis van vroeger? Met een duidelijke foto kunnen we dit gebouw voor altijd op uw sieraad vast leggen. 

5. Overig

Naast bovenstaande mogelijkheden kan er nog veel meer. Een afbeelding van uw lievelingsbloem, het silhouet of de omtrek van uw droomauto, een tribal afbeelding, een afbeelding die gelijk is aan een tattoo, de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem gerust contact op om uw idee en de andere mogelijkheden te bespreken. 

Heeft u interesse in een ring met een gravure? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Langskomen in onze winkel in Gouda kan ook, u kunt dan de verschillende ringen ook bekijken. We vragen u dan wel een afspraak te maken om drukte in de winkel te voorkomen. 

Memorie Sieraden Hoe komt een gravure in een ring
Memorie Sieraden Hoe komt een gravure in een ring
Memorie Sieraden Hoe komt een gravure in een ring
Memorie Sieraden Hoe komt een gravure in een ring

Kom langs in onze winkel

Wilt u advies over een unieke gravure?
Wij denken graag met u mee over alle mogelijkheden en wensen.
Maak een afspraak en komen langs in onze winkel in Gouda.