Gedenksieraad vergoed via uitvaartverzekering

De kosten van een gedenksieraad, zoals een asring, ashanger of asarmband, kunnen vaak worden vergoed via de uitvaartverzekering van de overledene. Toch kunnen er beperkende voorwaarden van toepassing zijn. Daarover vertellen we u graag meer. Of en in hoeverre er beperkende voorwaarden zijn bij de uitkering van een uitvaartpolis hangt vooral af van het type verzekering dat door de overledene is afgesloten. Er zijn vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

Kapitaalverzekering: Maximale keuzevrijheid

Bij een kapitaalverzekering keert de uitvaartverzekeraar na het overlijden van de verzekerde een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Dit geldbedrag mag volledig naar eigen wens worden besteed. Nabestaanden kiezen dus helemaal zelf in hoeverre ze de uitkering gebruiken voor gedenksieraden.

Sommenverzekering: Gemiddelde keuzevrijheid

Bij een sommenverzekering werkt het net even anders. Bij deze verzekering keert de verzekeraar geen geldbedrag uit, maar vergoedt het de kosten die de nabestaanden moeten maken voor alle uitvaart-gerelateerde kosten. Gedenksieraden vallen hier gelukkig ook onder, maar er moet wel een vooruitbetaling worden gedaan voordat de verzekeraar de kosten vergoed. Zaken die niet gerelateerd zijn aan de uitvaart, worden niet vergoed bij een sommenverzekering.

Goed om te weten: Bij een sommenverzekering geldt dat de uitkering meestal nog tot 5 jaar na overlijden mag worden gebruikt voor uitvaart gerelateerde kosten. Dus als de verzekering in eerste instantie niet volledig is benut, kan deze bijvoorbeeld nog op een later moment worden gebruikt om de kosten van een gedenksieraad vergoed te krijgen.

Naturaverzekering: Minste keuzevrijheid

Een natura verzekering vergoedt een vooraf bepaald pakket aan producten en diensten die zijn gerelateerd aan de uitvaart en vaak alleen bij specifieke uitvaartverzorgers kan worden afgenomen. Er is dus weinig keuzevrijheid. De kans is klein dat er in het verzekerde pakket ruimte is voor de bekostiging van gedenksieraden.

Combinatieverzekering: Gedeeltelijke keuzevrijheid

Een combinatieverzekering is meestal een combinatie tussen een kleine kapitaalverzekering en een natura- of sommenverzekering. En kapitaalgedeelte kan in elk geval volledig naar eigen wens worden gebruikt voor het laten maken van een mooi gedenksieraad.

Tip: Vraag bij uw uitvaartverzekeraar na welke type verzekeraar u of uw partner heeft/had. Dat kan onaangename verrassingen voorkomen. Een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten, bijvoorbeeld om de dekking van uw naturaverzekering uit te breiden met een kapitaaluitkering, kan via Uitvaartverzekering.nl.