Handleiding voor het vullen van uw assieraad

U heeft een assieraad besteld bij Memorie Sieraden of u denkt eraan een assieraad te bestellen dat u zelf gaat vullen met het as van uw overleden dierbare(n). Op de webshop zijn een aantal sieraden te vinden die door u zelf gevuld kunnen worden. In deze handleiding leggen we u stap voor stap uit hoe u te werk kunt gaan. 

Let op! Lees eerst alle onderstaande stappen door voordat u begint met het vullen en verzegelen van uw sieraad!

In uw pakket treft u de volgende onderdelen aan: 

 • Uw assieraad met schroefje
 • Een sieradendoosje voor uw assieraad
 • Een poetsdoek
 • Een tandenstoker
 • Een minitrechter
 • Lijm

 

Verder heeft u het volgende nodig: 

 • Een kleine, platte schroevendraaier
 • Een lepeltje
 • Een zachte doek of handdoek
 • De urn met de as van uw overleden dierbare(n)
 • Wattenstaafje
 • Spiritus
Ashanger kinderen moeder en kind ashanger zilver
Set asring en ashanger hart met zichtbare askamer afgesloten met blauwe acrylhars

Stap 1. Het openen van uw assierraad

Leg een zachte doek of handdoek op de harde ondergrond waar u het assierraad gaat vullen. De doek zorgt ervoor dat eventuele kleine onderdelen niet verloren gaan of beschadigd raken. Open voorzichtig het schroefje in het sieraad met de kleine schroevendraaier. Doe dit rustig en voorzichtig zodat er geen krasjes ontstaan op het gepolijste oppervlak. Het schroefje kan zowel aan de onderkant als aan de achterkant van het sieraad zitten. Als u het schroefje verwijderd ziet u de askamer van het sieraad. Deze askamer gaat u later vullen met het as van uw overleden dierbare(n) en afsluiten.

Stap 2. Oefenen met open en dicht doen

We vragen u om het open en dicht draaien van het schroefje te oefenen voordat u as in de askamer plaatst. U kunt een handigheid ontwikkelen zodat u zeker weet dat u het sieraad goed sluit als u het sieraad met het as van uw overleden dierbare(n) heeft gevuld. We adviseren u dus eerst een aantal keer te oefenen. Doe dit met beleid. Uw sieraad is van zilver of goud gemaakt en deze zachte edelmetalen kunnen makkelijk beschadigen.

Het schroefje past precies in de askamer. Als u het schroefje goed sluit, komt het schroefje precies vlak met de achterkant te liggen. Dus niet te laag of te hoog, maar precies even hoog als het sieraad.

Stap 3. Het vullen van uw assierraad

 • Plaats de minitrechter in de opening van de askamer. 
 • Schep met behulp van het lepeltje een kleine hoeveelheid as in de askamer. 
 • Schud de as voorzichtig door de trechter en vul de askamer tot maximaal 80 procent. Zorgt u ervoor dat u de ruimte die het schroefje inneemt niet vult met as. 
 • Verwijder as bij de schroefdraad. U kunt dit doen door de bijgeleverde tandenstoker te gebruiken. 

Tip: Hoe fijner de asresten, hoe beter u de askamer kunt vullen. Heeft u grove asresten? U kunt natuurlijk ook deze as gebruiken om de askamer te vullen. Hierdoor zult u alleen iets meer open plekken in de askamer zien. U kunt er ook voor kiezen om de as vanuit de urn over te plaatsen in een andere vaas of kom. Onderaan de urn vindt u namelijk vaak alsnog fijne asresten die u kunt gebruiken voor het vullen van uw sieraad.

Stap 4. Het oefenen van het sluiten en verzegelen van het assierraad

We adviseren u eerst nogmaals een proefsluiting te maken voordat u gaat verzegelen. Voordat u het sieraad sluit controleert u nogmaals of de gehele rand van de askamer asvrij is. Dit is erg belangrijk voor de juiste sluiting van het schroefje.

Ervaart u weerstand met het plaatsen van het schroefje? Dan betekent dit dat er óf as in de schroefrand zit of dat het schroefje scheef is geplaatst. Maak het schroefje los en controleer of de rand asvrij is probeer het opnieuw. 

Let op! Duw absoluut niet door als u weerstand ervaart! Hierdoor kunt u het schroefdraad kapot draaien en kan het sieraad niet meer juist afgesloten en verzegeld worden.

Draai het schroefje voorzichtig in het sieraad en zorg ervoor dat deze soepel sluit. Als het schroefje precies vlak met de achterkant van het sieraad ligt, is het sieraad juist afgesloten en kunt u het sieraad verzegelen.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over het vullen van uw assieraad met as van uw overleden dierbare(n)?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Stap 5. Het sluiten en verzegelen van uw assierraad

De laatste stap is een secuur werkje. U draait het schroefje weer los en brengt lijm aan op het schroefdraad. Zo sluit en verzegeld u het sieraad in één keer tegelijkertijd.

Voor een goede verzegeling gebruikt u de lijm die meegeleverd is. Gebruik absoluut geen secondelijm of andere soorten lijm die u thuis heeft. Maak de lijm aan met de 2 componentenlijm die u heeft ontvangen. Plaats een heel klein puntje van de lijm op de punt van de tandenstoker en breng deze voorzichtig aan op de eerste schroefdraden van de askamer. Daarna schroeft u het schroefje er in één keer goed in. Als u lijmresten ziet kunt u deze voorzichtig verwijderen met een wattenstaafje en spiritus. Laat uw sieraad 24 uur drogen voordat u het gaat dragen.

Let op: Het vullen van uw assieraad is op eigen risico. Memorie Sieraden / Juwelier Jos is niet aansprakelijk voor fysieke schade of beschadigingen aan het assieraad die voortkomen uit uw eigen vul en of lijm werkzaamheden. Voelt u zich onprettig om uw sieraad zelf te vullen? U kunt aan uw lokale juwelier of crematoria vragen of zij uw sieraad voor u kunnen vullen.

Tips van Juwelier Jos

 • Draai de askamer na verzegeling niet meer open.
 • Maak uw sieraden regelmatig schoon met de bijgeleverde poetsdoek.
 • Laat uw sieraden éénmaal per jaar polijsten en laat tevens de zetting van uw stenen controleren bij een lokale juwelier.
 • Doe uw sieraden af als u transpireert. Bijvoorbeeld tijdens het slapen en sporten.
 • Wees voorzichtig met water aangezien de askamer niet waterdicht geseald is. Doe uw sieraad ALTIJD af als u gaat douchen, zwemmen, baden, schoonmaken, afwassen, handen wassen, tijdens een saunabezoek en als u in contact komt met zout of chloorwater.
 • Doe uw sieraden pas om nadat u make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten heeft gebruikt en aangebracht.
 • Pas op met vloeibare poetsmiddelen zoals zilverpoets of andere reinigingsmiddelen.

Heeft u vragen of ervaart u problemen tijdens het volgen van deze handleiding? Neemt u dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar support@memoriesieraden.nl of door te bellen naar 0182-786 338.