Ambacht en Innovatie

WatchHouse by Juwel Art smeedt innovatie en ambacht samen

GOUDA – Glinsterende ogen en kippenvel, toekomst en herinnering, samen en persoonlijk, intiem en uitbundig. De Goudse goud- en zilversmederij Juwel Art brengt deze emoties samen in de nieuwe winkel het WatchHouse. Jos van Beek: “Hier tref je binnenkort wat er kan gebeuren als puur ambachtelijk werk en innovatie samensmelten. Onze unieke sieraden, eigen merken en productlijnen zijn puur gesmeden emotie.”

WatchHouse komt ook weer aan de Lange Tiendweg, waar Juwel Art altijd al was gevestigd. Het winkelpand, waar nu nog hard aan de inrichting wordt gewerkt, is zelfs pal naast het vertrouwde service-atelier. Schuin er tegenover was de winkel. Jos over de verhuizing van enkele meters: “Ik merkt dat de scheiding tussen winkel en service-atelier niet prettig was. Niet voor de klanten en niet voor mij. Als ik in het atelier was, misten ze me in de winkel en andersom. Ik wil dat klanten in het WatchHouse het zullen merken: Jos is weer terug in de winkel.”

In het WatchHouse komt het hele concept van Jos van Beek en zijn gediplomeerde goudsmeden samen. Daarbij houden ze alles het liefst in eigen hand en maken ze dus ook zelf het interieur van de winkel. Jos: “Dit wordt de kweekvijver voor onze creativiteit, kwaliteit, service en persoonlijke aandacht. Je kunt hier terecht voor reparaties van je sieraden en horloges, uitkiezen van sieraden voor speciale gelegenheden en bespreken van unieke ontwerpen. Dat hele concept moet je beleven als je hier binnenkomt. Dat interieur ontwerpen en realiseren we dus het liefste zelf.”

Handwerk

De laatste jaren heeft de technische ontwikkeling een grote vlucht genomen in het bedrijf. Jos: “De nieuwste investeringen zijn de computertechnieken voor 3D-ontwerpen. We kunnen ontwerpen maken én met onze 3D-printer zelf produceren, waardoor we nu sieraden kunnen maken die ik al die jaren alleen maar in mijn hoofd had zitten. Het komt er nu uit.”

Jos legt uit dat het vakwerk onmisbaar is. “Je hebt bij het ontwerpen technisch inzicht en materiaalkennis nodig, om ervoor te zorgen dat het sieraad draagbaar is. Het moet sterk genoeg, in hoge mate slijtvast en zonodig beweegbaar zijn. Door het ambachtswerk krijgt het ook bijzondere waarde, omdat we emoties kunnen vertalen naar vormen. Die basis van kwaliteit en het echte handwerk geeft onze sieraden de persoonlijke touch.”

Echte Anouk!

Jos weet nog niet waar het concept van het WatchHouse toe kan leiden. “De komende jaren moet duidelijk worden welke kant we met de kweekvijver op gaan. We zijn nu erg ver met onze memorie-sieraden. We hebben een aantal basisontwerpen waar we as van overledenen in kunnen verwerken. We kunnen ook tot heel nieuwe ontwerpen komen, doordat we door de emoties van nabestaanden worden geraakt en geïnspireerd. Van het een kan het ander komen.”

Jos heeft dat aangetoond met zijn nieuwste productlijn Anouk!. “Het SBS6-programma Lekker, Leuk, Leven kwam hier opnamen maken over onze memorie-sieraden. We lieten de presentatrice Anouk – van de meidengroep Kus – zien hoe we tot een ontwerp van een ring kwamen. Toen die af was, stelde ik voor om die naar haar te vernoemen. Nu is het zelfs ons eigen merk geworden: de lijn Anouk!.”

“Ze vond die naamgeving geweldig. Voor haarzelf was ze vooral blij dat ze eindelijk een ring had die om haar kleine vingers past. Andere juweliers hebben alleen productlijnen met standaardmaten. Doordat wij de sieraden zelf maken, hebben wij alle denkbare maten.”

Citaat: “Innovatie is prachtig, handwerk zorgt voor de personal touch”

Jos van Beek